Обожавам да усещам тестото между пръстите си!Обичам да експериментирам с рецепти и начин на оформяне на питките.
Въпреки,че не винаги стават съвършени на външен вид,компенсираме с невероятен вкус!Със сирене или без него - винаги са много вкусни!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 200 мл прясно мляко
- 200 г кисело мляко
- 3 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
- 20 г прясна мая или 1 пак. (11 г) суха
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- 5 с. л. олио
- 700-750 г брашно
- 40 г краве масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Прясното мляко се затопля и към него се прибавят захарта,
маята и 2 с. л. брашно. Сместа се оставя на топло да се активира маята.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят
солта, яйцата, киселото мляко, олиото и шупналата мая. Замесва се меко тесто,
което се оставя покрито с кърпа да втаса,докато удвои обема си.Ако в кухнята е студено,включваме фурната на 40 градуса и слагаме тестото в нея,като го покриваме с фолио.По същия начин постъпваме и с вече оформената питка.
От втасалото тесто се отделя една част за центъра и още една по-малка за мрежата.Останалото тесто се разделя на четири топчета.Те се разточват на кръгове с диаметър 30 см.Слагат се един върху друг,като между тях се маже с масло, мас или олио.Полученият четирипластов кръг се разделя на осем части по диаметъра.Получените триъгълници нарязваме на ленти от широката част към върха на триъгълника,като започваме от средата.Навиваме на кифлички.Нареждаме ги в кръг в тава с диаметър 30 см.В средата поставяме предварително отделеното топче,обвито в мрежа.Отново оставяме да втаса.Намазваме с жълтък,смесен с няколко капки олио и малко прясно мляко.Печем в предварително загрята на 180 градуса,фурна.Ако много се зачерви отгоре,покриваме с алуминиево фолио до пълното изпичане.А то се установява ,като пробваме с дървен шиш.Той трябва да излезе сух.След като питката е готова,изваждаме я от фурната и я намазваме с масло.Покриваме за половин час с кърпа.И я споделяме с любимите хора!Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар