За мен това е Тортата!Когато за пръв път вкусих Тирамису,бях запленена от нежния вкус на бишкотите,ароматът на кафе и завършващата нотка на какао!Рецептата ми я даде моя позната,която живее в Австрия.Но аз я промених,като изключих яйцата.Защото фактът,че не преминават термична обработка, ме притесни.А маскарпонето заместих с крем сирене!Вкусът си остава неповторим!Но ако не променя нещо в рецептата на дадено ястие,просто няма да съм аз!И така:ТИРАМИСУ!Да му се насладим!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 300 г крем сирене
- 200
мл сладкарска сметана
- 120
г пудра захар
- 400 г бишкоти Savoiardi
-
120 мл вино Марсала за крема/може да го
заместите с Бейлис или Амарето/ плюс 100мл вино и за кафето
- 300
мл ароматно кафе - нес
- тъмно, неподсладено какао
НАЧИН
НА ПРИГОТВЯНЕ:
КРЕМ
Разбивам
сметаната с пудрата захар.Добавям крема сиренето и продължавам да разбивам.”Повдигаме”
крема на едно друго ниво,като долеем вино Марсала!Буквално преведена,думата „tirami su” означава „повдигни ме”!В крема не слагам
яйца,тъй като те не минават термична обработка и това ме плаши!Но и без тях
тортата е страхотна!
Потапям
всяка бишкота в кафето,смесено с виното.Ароматът е неповторим!Ако ви е
горчиво,добавете няколко лъжици пудра захар.Аз я предпочитам с по-горчив
привкус!Нареждам бишкоти във всяка гънка на формата за кекс.Предварително съм я облепила от вътрешната страна с домакинско фолио,за да я извадим по-лесно.Нареждам и на дъното.Намазвам с
пласт крем.Следва пласт бишкоти и така до изчерпване на крема и бишкотите.Прибираме
за една нощ в хладилника.Какаото поръсваме непосредствено преди поднасянето,за
да не поеме от влагата на крема.Декорацията е според фантазията и
възможностите!
Няма коментари:
Публикуване на коментар