Търсене в този блог

вторник, 24 юли 2018 г.

ТОРТА ТИРАМИСУ

За мен това е Тортата!Когато за пръв път вкусих Тирамису,бях запленена от нежния вкус на бишкотите,ароматът на кафе и завършващата нотка на какао!Рецептата ми я даде моя позната,която живее в Австрия.Но аз я промених,като изключих яйцата.Защото фактът,че не преминават термична обработка, ме притесни.А маскарпонето заместих с крем сирене!Вкусът си остава неповторим!Но ако не променя нещо в рецептата на дадено ястие,просто няма да съм аз!И така:ТИРАМИСУ!Да му се насладим!
























НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 300 г крем сирене
- 200 мл сладкарска сметана
- 120 г пудра захар 
- 400 г бишкоти Savoiardi
- 120 мл вино Марсала  за крема/може да го заместите с Бейлис или Амарето/ плюс 100мл    вино и за кафето
- 300 мл ароматно кафе - нес
- тъмно, неподсладено какао


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

КРЕМ

Разбивам сметаната с пудрата захар.Добавям крема сиренето и продължавам да разбивам.”Повдигаме” крема на едно друго ниво,като долеем вино Марсала!Буквално преведена,думата „tirami su” означава „повдигни ме”!В крема не слагам яйца,тъй като те не минават термична обработка и това ме плаши!Но и без тях тортата е страхотна!

Потапям всяка бишкота в кафето,смесено с виното.Ароматът е неповторим!Ако ви е горчиво,добавете няколко лъжици пудра захар.Аз я предпочитам с по-горчив привкус!Нареждам бишкоти във всяка гънка на формата за  кекс.Предварително съм я облепила от вътрешната страна с домакинско фолио,за да я извадим по-лесно.Нареждам и на дъното.Намазвам с пласт крем.Следва пласт бишкоти и така до изчерпване на крема и бишкотите.Прибираме за една нощ в хладилника.Какаото поръсваме непосредствено преди поднасянето,за да не поеме от влагата на крема.Декорацията е според фантазията и възможностите!






Няма коментари:

Публикуване на коментар