Търсене в този блог

сряда, 8 януари 2020 г.

СИРОПИРАНИ РОЗИЧКИ

Тъй като съм любител на сиропирани десерти,тези охлювчета отдавна бяха в графа "Предстоящи".Те са и мил спомен от детството!Майка ми винаги ги правеше за имения ден на баща ми - Ивановден!Но проблемът беше,че до сега не можех да въртя точилката.☺☺☺Но никога не е късно да се научиш на нещо,стига да го желаеш достатъчно силно!Е,не било толкова трудно.Изгледах няколко клипчета  и воаля!Получи се!


































НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За тестото:

- 250 мл прясно мляко
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л.  оцет
- 2 яйца
- 1/2 пакетче суха мая /5г/
- 700 г брашно
- 30 мл олио
- 1 ч.л.  захар
- 50 г разтопено масло


За сиропа:

- 3 ч.ч. захар
- 6 ч.ч. вода
- 2 п. ванилия
- щипка лимонена киселина

Зареждам контейнера на хлебопекарната с продукти в следната последователност /нали затова е техниката,да ни помага ☺/: олио,захар,сол,оцет,яйца,прясно мляко,брашно,мая.Пускам на програма месене и втасване.Когато тестото е готово,го разделям на четири равни части.Всяка от тях разточвам много тънко върху набрашнена повърхност.Намазвам с масло и навивам на стегнато руло.Нарязвам на розички,които подреждам в тава с незалепващо покритие на разстояние една от друга.Престояват на топло докато увеличат двойно обема си.Пека в предварително загрята на 200 градуса фурна до порозовяване.Изчаквам ги да изстинат.През това време приготвям сиропа.Смесвам водата , захарта и ванилията и ги оставам да поври около 10 мин.Слагам лимонената киселина.Отстранявам от огъня и след пет минути заливам изстиналите розички.Не е зле розичките да са обърнати с горния край към дъното,защото той е по-изпечен и  по-твърд.Покривам с кърпа,докато поемат сиропа.По желание, преди да навиете четирите рула,можете да ги поръсите с орехи и канела.




Няма коментари:

Публикуване на коментар