Отдавна не бях правила кекс!При такова разнообразие на рецепти и продукти в днешно време,обикновения, традиционен за нас кекс
като ,че ли остана на заден план!Днес разгръщах страниците на пожълтелите тефтери и срещнах една рецепта,която ме трогна - кекса на баба!Баба отдавна я няма,но вкусът на нейния кекс още се помни от внуците и!Реших да го направя за моята внучка!Само шарките осъвремених.Баба си заделяше една чашка от тестото,оцветяваше го с какао,сипваше го в кръг в останалото тесто и с лъжичка го завърташе в различни по големина,кръгове.Дано е добре,там където е сега,милата!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 6 яйца
- 6 с.л. олио
- 1 ч.ч. /не пълна/ кисело мляко
- 2 ч.ч. захар
- 1 п. бакпулвер и 1ч.л. сода/смесени/
- 3 с.л. какао
- 3 ч.ч. брашно
- 2 п. ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме с миксер или кухненски робот яйцата на пяна.Добавяме захарта,ванилията и отново разбъркваме.Следва млякото и олиото.След като всичко е добре разбито и захарта е напълно стопена,добавяме брашното,което сме пресяли и сме размесили с набухвателите /содата и бакпулвера/.Разделяме в две еднакви купи кексовата смес и едната я оцветяваме с какао.В центъра на намаслена и посипана с брашно,тава с диаметър 30 см /ако е тефлонова,само леко я намазняваме/ сипваме по една супена лъжица от двете смеси една върху друга,като ги редуваме.Получават се почти концентрични кръгове.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса.Готовността проверяваме с клечка /дървен шиш/,като тя трябва да излезе суха.Около 30 мин. не отваряме фурната.В противен случай кексът ще спадне.Когато е готов го изваждаме,но не го режем веднага.,а след като леко се охлади.Надявам се,че и на вас ще ви допадне кекса на баба!
като ,че ли остана на заден план!Днес разгръщах страниците на пожълтелите тефтери и срещнах една рецепта,която ме трогна - кекса на баба!Баба отдавна я няма,но вкусът на нейния кекс още се помни от внуците и!Реших да го направя за моята внучка!Само шарките осъвремених.Баба си заделяше една чашка от тестото,оцветяваше го с какао,сипваше го в кръг в останалото тесто и с лъжичка го завърташе в различни по големина,кръгове.Дано е добре,там където е сега,милата!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 6 яйца
- 6 с.л. олио
- 1 ч.ч. /не пълна/ кисело мляко
- 2 ч.ч. захар
- 1 п. бакпулвер и 1ч.л. сода/смесени/
- 3 с.л. какао
- 3 ч.ч. брашно
- 2 п. ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме с миксер или кухненски робот яйцата на пяна.Добавяме захарта,ванилията и отново разбъркваме.Следва млякото и олиото.След като всичко е добре разбито и захарта е напълно стопена,добавяме брашното,което сме пресяли и сме размесили с набухвателите /содата и бакпулвера/.Разделяме в две еднакви купи кексовата смес и едната я оцветяваме с какао.В центъра на намаслена и посипана с брашно,тава с диаметър 30 см /ако е тефлонова,само леко я намазняваме/ сипваме по една супена лъжица от двете смеси една върху друга,като ги редуваме.Получават се почти концентрични кръгове.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса.Готовността проверяваме с клечка /дървен шиш/,като тя трябва да излезе суха.Около 30 мин. не отваряме фурната.В противен случай кексът ще спадне.Когато е готов го изваждаме,но не го режем веднага.,а след като леко се охлади.Надявам се,че и на вас ще ви допадне кекса на баба!
Няма коментари:
Публикуване на коментар