Търсене в този блог

събота, 3 ноември 2018 г.

КОЗУНАЧЕНИ МЪФИНИ

Великден е далеч,но репетициите ги започвам от сега!За да имам време да усъвършенствам техниката си !Толкова са вкусни тези мъфини,че вече се отказвам да се занимавам с трудоемките козунаци.Половината работа я върши хлебопекарната.За мен остава само оформянето и изпичането.Бързо и лесно!А резултатът е очевАден!






















НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За тестото:

- 2 бр. яйца плюс един жълтък /белтъкът го оставяме за намазване на мъфините/
- 125 г захар
- 150 мл прясно мляко
- 100 мл олио или комбинация от 60 г размекната свинска мас/60 г масло/ и 40 мл олио
- 2 п. ванилия
- кората на един лимон
- 500г брашно
- 1/2  п. суха мая или 20 г прясна мая
- 30 г масло на стайна температура за намазване на корите





















НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Тестото го замесвам в хлебопекарната.Разбивам леко двете яйца.Сипвам ги в контейнера на хлебопекарната.Сипвам и затопленото прясно мляко,в което съм разтворила захарта.Добавям мазнината,ванилията,лимоновата кора,пресятото брашно/аз ползвам "София Мел"/ и най-отгоре маята/ако е суха/.Ако е прясна,предварително я размивам в прясното мляко.Поставям контейнера в хлебопекарната и включвам на програмата за ТЕСТО.След 20 мин. изключвам машината и я пускам отново на същата програма.Изчаквам до края.Получава се фино и нежно бухнало тесто.Разделям го на две,а всяка половина -на дванадесет еднакви топчета.Имам две тави за мъфини с по 12 гнезда и тази доза ми е достатъчна.Предварително намазвам гнездата с мазнина.Поставям хартиени форми за мъфини в тях.Разточвам всяко топче,правя нарезите и завивам на охлюв.След като едната тава е готова,включвам печката на 50 градуса и слагам мъфините да втасват.След като са удвоили обема си,загрявам фурната на 180 градуса.Намазвам всеки мъфин с леко разбития  белтък и поръсвам с кафява захар.Пека около 20 минути до получаване на приятен загар.По желание може да се направи плънка от мармалад,шоколад или орехи,захар и канела.В тестото може да се сложат стафиди,ядки,локум.Отгоре също може да се поръси с филирани бадеми.Варианти всякакви!Аз ги направих класически,без добавки,защото нали ви казах,че ще има още репетиции до Великден!Да ви е сладко!






Няма коментари:

Публикуване на коментар