Търсене в този блог

неделя, 22 юли 2018 г.

РОДОПСКИ ПАТАТНИК

След вчерашната екскурзия до Нареченски бани,където се проведе Фестивал на пататника,днес се вдъхнових и направих не един,а два!Рецептата ми даде баба  Славка от с.Забърдо.По принцип готвачите не обичат да споделят рецептите си,но родопчани са хора,  замесени от друго тесто!Те са гостоприемни,доверчиви,любвеобилни!И обичат да се веселят!Страхотен празник беше!А днес съм доволна,че успях да повторя вкуса на вкусния родопски специалитет.Ще споделя рецептата и с вас!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
С тези продукти се получава един пататник на тиган,с който могат да се нахранят двама човека.
·                     700 грама картофи или 5-6 средни картофа
·                     2 яйца
·                     50 грама сирене
·                     1/2 с. л. сух джоджен
·                     1/2 к. л. сол
·                     1 малка глава лук
·                     30 грама масло
                    


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Аз ползвах пресни картофи.Не ги обелих,а измих много добре с четка.По принцип се настъргват на едро ренде,но днес има и по-съвременни начини.Нарязах картофите на дребно и ги минах през кухненския робот. Осолих с 1 ч.л. сол и ги оставих да починат за 5 мин. След това ги изстисках добре с ръце от водата, която пускат.Добавих яйцата, сиренето,сухия джоджен и ситно нарязания лук/лукът може да се смели заедно с картофите/, като разбърках добре цялата смес. На добре загрелия тиган с незалепващо покритие разтопих половината масло и добавих няколко капки олио, а втората половина оставих за печенето на втората страна на пататника. Всяка страна се пече 10-12 мин. на по-слаба степен/при мен е 3 от 6/, за да не прегори. Похлупваме с  капак тигана, за да се задушат и омекнат картофите. Наистина е важно да печете на слаба степен, за да стане съвършен. Може би изглежда като пържене на тиган, но според мен е по-скоро запичане и задушаване, което не е чак толкова вредно.

Когато повдигнете леко с ножа и видите,че пататникът е започнал да се зачервява,го обръщате.Похлупвате с капак и обръщате върху него.Разтопявате маслото,добавяте малко олио и приплъзвате пататника ,като повтаряте процедурата и от другата страна.Поднасяте с кисело мляко/по възможност родопско,но и с друго си е вкусно/ или с доматки!Добър апетит!



2 коментара:

  1. Благодаря,че сте прочели внимателно рецептата!Благодаря и за направената забележката!Вече е редактирана рецептата!Хубав ден!

    ОтговорИзтриване