Търсене в този блог

неделя, 31 март 2019 г.

МАСЛЕНИЦА

Тази рецепта я знам от свекърва ми.Характерна е за Първомайския край.Преди да се омъжа,даже не бях чувала за това тестено изделие!Бях предубедена,но като я опитах веднъж,ми стана любима закуска.Но внимавайте с калориите!Това определено е калорийна бомба!Затова години не се решавах да я направя.Но след като ми подариха буркан със свински пръжки,реших да пробвам да изпълня рецептата по памет!Е,получи се!Вкусът беше същият като от спомените ми!































НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 1 1/2 кофички кисело мляко
- 1 буркан /300г /свински пръжки
- 300 мл олио
- 200 г сирене
- 1,300 кг брашно
- 1ч.л. сол
- 1 равна супена лъжица сода бикарбонат
- 4 яйца/едното е за намазване/
Всички продукти са на стайна температура.


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:









Разбивам яйцата.В киселото мляко угасявам содата.Съединявам с яйцата.Посолявам.Добавям около 50 мл олио.Замесвам меко тесто.Накрая го намазвам с олио,за да не лепне,когато го разделям на топки / 8 броя/.Оставям ги на топло, да почине тестото.През това време в тиган затоплям пръжките и добавям останалото олио.Когато малко поизстине,потапям всяка топка тесто в мазнината.Обръщам я няколко пъти.В тавата,в която ще пека,разстилам в кръг топките тесто.Поръсвам с пръжки,сирене и олио.Обработвам по същия начин втората топка тесто.Поставям втората кора върху първата.Завивам на руло и го усуквам .Продължавам по същия начин и с останалото тесто.Получават се четири фитила.Изпълват тава с диаметър 32 см.Не подмазвам тавата,защото е с незалепващо покритие.Ако е обикновена,може да се ползва хартия за печене.Предварително загрявам фурната на 180 градуса.Преди да пъхна масленицата във фурната,я намазвам с жълтък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар