Търсене в този блог

петък, 22 март 2019 г.

ПРЕСНИ КАРТОФИ НА ФУРНА

Всяка година с нетърпение очакваме пресните картофки!Сварени,пържени или печени на фурна - вкусът е неповторим!По-едрите екземпляри ги предпочитаме на фурна .А по-дребните,изпържени цели,всеки ги предпочита!Днес е ред на картофи,печени на фурна!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 2 кг пресни картофи/нека са повече,защото с гаранция ще свършат много бързо/
- сол
- олио
- пресен копър
- 50 г масло
- черен пипер






НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Осолявам обилно картофите,като предварително съм ги поляла с около 200 мл вода.Разбърквам с ръце,като ги трия силно един в друг.Така люспите много лесно падат.И да остане част от тях,не е фатално.В последно време много често срещам статии,че е по-здравословно картофите /особено младите/ да се консумират с кората.Измивам ги,отделените люспи се изхвърлят.Нарязвам картофите на две половини.Сварявам ги до степен полусварени.Разстилам в тава,покрита с хартия за печене,овкусявам с олио,масло,сол,черен пипер ,а може и малко пушен червен пипер.Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса до появяване на приятна розова коричка.Проверяваме за готовност с вилица.Накрая,когато ги извадим от фурната,поръсваме с пресен копър.Сервирам със сос айоли,приготвен от майонеза,кисело мляко и чесън!Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар