Търсене в този блог

събота, 2 март 2019 г.

БАКЛАВА С БИСКВИТИ И ОРЕХИ

Баклава по никое време!Хората стягат вече козунаците,ние ще ядем баклава!Но случайно ми попаднаха турски фини кори  и нямаше как да не ги пробвам!За разнообразие наред с орехите,поръсих и смлени какаови бисквитки!Получи се очарователен десерт!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

-1 п. /800 г / оригинални турски кори за баклава
-300 г едро смлени орехови ядки
-300 г ситно смлени в кухненски робот какаови бисквитки
-50 мл олио
-250 г краве масло
-шам фъстък за декорация


ЗА СИРОПА:

-1л вода
-800 г захар
- ванилия
-щипка лимонена киселина









НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Разстилам корите.Отделям две,останалите ги покривам с влажна кърпа,за да не съхнат и да може да се работи по-лесно с тях/много са нежни и фини/.Намазвам с олио,поръсвам с орехи и бисквити,навивам на тънка точилка и набирам като за саралийки.Завивам на охлювчета и подреждам едно до друго в кръг.Полумесеците изрязвам от руло,направено от три двойки кори,всяка намазана с олио и поръсена с орехи и бисквити.От същото руло нарязвам и шайби,които обръщам с отрязаната част нагоре.Поливам със силно сгорещеното масло и пека на 150 градуса до получаване на хубав загар.Оставям баклавата да изстине.Приготвям сиропа,като го оставям да поври пет минути,преди да сложа лимонената киселина.Оставям го леко да изстине/около 7-8 мин./ и поливам студената баклава.Хубаво е да престои 24 часа,но при мен рядко се случва.Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар