Когато видях тази торта в един руски сайт,останах впечатлена както от вида и,така и от наименованието!И тъй като си падам по предизвикателствата,реших да я пробвам!Рецептата за блата остана непроменена,но пълнежът го модифицирах според моя вкус и наличните продукти.Сметаната не ми достигна,допълних с още една кутия крем сирене.И тъй като си падам по сладичкото, увеличих дозата на кондензираното мляко.И за капак,понеже се получи доста крем,за по-сигурно сложих цял пакет желатин,вместо половин.Получи се нещо като чийзкейк с блат,а пълнежът по вкус ми напомняше на панакота!Вкусотия от всякъде!Въпреки необичайното име!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
ЗА БЛАТА
-4 яйца на стайна температура
-200г захар
-100 мл олио
-150 г брашно
-1 бакпулвер
-2 с.л. какао
- 2 п. желатин
ЗА ПЪЛНЕЖА
-400 г крем сирене/но не нашето крема сирене,а по-гладкото и по-нежно крем сирене от Лидъл/
-200 мл кондензирано мляко
-100 мл студена сметана за разбиване
-2 големи банана
-ванилия
-50 г настърган шоколад или готови шоколадови стърготини
ЗА ДЕКОРАЦИЯТА
-50 г бял шоколад
ЗА СИРОПИРАНЕ НА БЛАТА
-100г захар
-100 мл вода
Смесваме и сваряваме сироп.Ползваме го още докато е горещ.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме яйцата.Добавяме захарта и разбиваме на бързи обороти с миксер,докато стане на пяна.Следва олиото и какаото и отново разбиваме.Смесваме пресятото брашно с бакпулвера и добавяме и тях,разбъркваме.Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35 мин.Тавата е с диаметър 26 см.Готовността проверяваме с дървен шиш.Ако излезе сух,нашият блат е готов.До тридесетата минута не отваряме фурната,колкото и да ни се иска,защото сладкишът ще спадне.Когато е готов,го слагаме върху решетка,за да изстине добре.Следва забавната част.С лъжица изгребваме вътрешността на блата и я превръщаме в трохи.Трябва да остане по един пръст блат по стените и дъното,като купичка.
Приготвяме крема.Желатинът го поливаме със студена вода,така,че да се покрие.Разтопяваме го на водна баня или в микровълновата за секунди.За мен това е по-удачният начин.Разбиваме сметаната на твърд сняг.Добавяме кондензираното мляко и ванилията.Отново разбиваме.Следва крем сиренето и шоколадовите стърготини и разбъркване с шпатула.Накрая добавяме разтопения желатин и разбъркваме.Поставяме съда във фризера за около 20 мин.,за да се стегне крема.През това време нарязваме бананите на половинки и ги нареждаме в издълбания и сиропиран блат.И когато кремът е готов/леко е втвърден/,го изсипваме върху бананите.Оформяме купол,който покриваме с трохите от издълбания блат.Поставяме сладкиша в хладилника.
Следва изработването на пеперудата.Принтираме от интернет изображение на пеперуда с подходяща големина.Покриваме го с прозрачна хартия за печене.Разтопяваме шоколада върху съд с вряща вода,но така,че съда,в който е шоколадът да не докосва водата.Прехвърляме в пош или във фунийка,изработена от хартия за печене.Отрязваме връхчето и започваме да рисуваме върху хартията за печене.Докато шоколадът е още топъл,поставяме хартията с пеперудата в разтворена книга.Прехвърляме в хладилника,докато се втвърди.Много лесно се отделя от хартията.Поставяме я върху "къртичината",за да и придаде прелест и чар!И нашата торта е готова!Добре е да се съхранява в хладилник!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
ЗА БЛАТА
-4 яйца на стайна температура
-200г захар
-100 мл олио
-150 г брашно
-1 бакпулвер
-2 с.л. какао
- 2 п. желатин
ЗА ПЪЛНЕЖА
-400 г крем сирене/но не нашето крема сирене,а по-гладкото и по-нежно крем сирене от Лидъл/
-200 мл кондензирано мляко
-100 мл студена сметана за разбиване
-2 големи банана
-ванилия
-50 г настърган шоколад или готови шоколадови стърготини
ЗА ДЕКОРАЦИЯТА
-50 г бял шоколад
ЗА СИРОПИРАНЕ НА БЛАТА
-100г захар
-100 мл вода
Смесваме и сваряваме сироп.Ползваме го още докато е горещ.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме яйцата.Добавяме захарта и разбиваме на бързи обороти с миксер,докато стане на пяна.Следва олиото и какаото и отново разбиваме.Смесваме пресятото брашно с бакпулвера и добавяме и тях,разбъркваме.Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35 мин.Тавата е с диаметър 26 см.Готовността проверяваме с дървен шиш.Ако излезе сух,нашият блат е готов.До тридесетата минута не отваряме фурната,колкото и да ни се иска,защото сладкишът ще спадне.Когато е готов,го слагаме върху решетка,за да изстине добре.Следва забавната част.С лъжица изгребваме вътрешността на блата и я превръщаме в трохи.Трябва да остане по един пръст блат по стените и дъното,като купичка.
Приготвяме крема.Желатинът го поливаме със студена вода,така,че да се покрие.Разтопяваме го на водна баня или в микровълновата за секунди.За мен това е по-удачният начин.Разбиваме сметаната на твърд сняг.Добавяме кондензираното мляко и ванилията.Отново разбиваме.Следва крем сиренето и шоколадовите стърготини и разбъркване с шпатула.Накрая добавяме разтопения желатин и разбъркваме.Поставяме съда във фризера за около 20 мин.,за да се стегне крема.През това време нарязваме бананите на половинки и ги нареждаме в издълбания и сиропиран блат.И когато кремът е готов/леко е втвърден/,го изсипваме върху бананите.Оформяме купол,който покриваме с трохите от издълбания блат.Поставяме сладкиша в хладилника.
Следва изработването на пеперудата.Принтираме от интернет изображение на пеперуда с подходяща големина.Покриваме го с прозрачна хартия за печене.Разтопяваме шоколада върху съд с вряща вода,но така,че съда,в който е шоколадът да не докосва водата.Прехвърляме в пош или във фунийка,изработена от хартия за печене.Отрязваме връхчето и започваме да рисуваме върху хартията за печене.Докато шоколадът е още топъл,поставяме хартията с пеперудата в разтворена книга.Прехвърляме в хладилника,докато се втвърди.Много лесно се отделя от хартията.Поставяме я върху "къртичината",за да и придаде прелест и чар!И нашата торта е готова!Добре е да се съхранява в хладилник!
Няма коментари:
Публикуване на коментар