Ястия,подправени с щипка любов!
Всякакви кулинарни рецепти,приготвени от мен за семейството ми с много любов!
Търсене в този блог
вторник, 12 март 2019 г.
САЛАТА "ОЛИВИЕ"/руска салата/
Дали е руска,или френска,или даже "Оливие" - има ли значение!През годините тази салата се е превърнала в неотменна част от менюто на българина!Особено през зимния сезон!Ето и малко инфо от Уикипедия:"Руска салата
е ястие, което се приготвя от
майонеза
, варени
картофи
,
грах
, моркови, кисели
краставички
, царевица и различни видове
колбаси
или
пилешко месо
.
Популярна е в много страни, макар и не винаги под същото име. В
България
е известна като „руска салата“, докато в
Русия
я наричат „Оливие“ или „френска салата“. Във
Франция
е по-известна като „
пиемонтска
“ (но вместо грах съдържа
домати
).
В този си вид руската салата е профанизирана версия на знаменитата салата на Люсиен Оливие. В годините на
глад
след
Октомврийската революция
и последвалата
гражданска война
, повечето от основните съставки са заменени с по-достъпни и на практика днес т. нар. руска салата има твърде малко общо с първоначалната
рецепта
, която в основната си част и до днес е тайна."Историята продължава и е много интересна.Можете да я видите ТУК!
Ето как я приготвям аз:
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
-1 кг сварени,обелени и нарязани на дребни кубчета картофи
-2 п.майонеза/400г/
-300г сварен грах
-4-5 мариновани моркови от туршия
-4 сварени яйца
-1 буркан кисели краставички
-400 г качествен пресен колбас
-200 г царевица от консерва
-сол
-1 ч.л. лимонов сок
-2 с.л. каперси
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвам сварените картофи на дребни кубчета.Така постъпвам и с останалите продукти.Леко посолявам и поръсвам с лимонов сок.Обърквам внимателно всички продукти с майонезата.Съхранявам в хладилник.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
По-нова публикация
По-стара публикация
Начална страница
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар