Кекс ли е,торта ли е - не зная,но си заслужава да се опита!Бързо,лесно и вкусно!Идеалният десерт за неделния следобед!С чаша кафе би си подхождал идеално.Но аз ще си го хапна с чаша чай на припек в градината!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За блата /формата е с размери 22-24 см/:
- 300 г брашно
- 4 яйца /на стайна температура/
- 150 мл прясно мляко /също на стайна температура/
- 120 г захар
- 1 п. ванилия
- 2 с.л. какао
- 2 ч.л. бакпулвер
- 75 мл олио
За крема:
- 500 мл прясно мляко
- 1 яйце
- 100 г захар
- 2 п. ванилия
- 60 г брашно
- 50 г краве масло
За декорацията:
- 1 кофичка кисело мляко /прецедено от вечерта/
- 4 с.л. пудра захар
- 2 с.л. какао
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме захарта с яйцата на пяна.Добавяме млякото , олиото,какаото и ванилията и отново разбъркваме.Смесваме брашното и бакпулвера ,добавяме и тях.Получава се кексово тесто,което прехвърляме във формата,която предварително сме намазали с олио.Следва крема.Поставяме млякото ,ванилията и захарта на котлона.Разбиваме яйцето и брашното.Докато млякото още не е завряло,вземаме една част и размесваме с яйцето и брашното.Така тази смес се темперира и се доближава до температурата на останалото мляко.Когато то заври ,я добавяме с непрекъснато бъркане.Снемаме от котлона и добавяме маслото,което е на стайна температура.С лъжица разпределяме крема върху тестото в кръг,като оставяме поне два пръста тесто до стените на формата.Това ще е нещо като борд на сладкиша,а кремът ще е пълнежът.Печем на 180 градуса около 35 мин.След тридесетата минута проверяваме готовността на сладкиша с дървен шиш.Ако той излиза сух,нашият "Вулкан" е готов!Оставяме го да изстине и го изваждаме от формата.Киселото мляко,което сме оставили от вечерта в голяма цедка се е превърнало в кремообразна маса.Разделяме я в две чаши на равни количества.И в двете слагаме по 2 с.л. пудра захар,а в едната и 2 с.л. какао.Разбъркваме до хомогенност.Изсипваме двата крема в два отделни поша.Декорираме с разнообразни шарки - според таланта и въображението!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За блата /формата е с размери 22-24 см/:
- 300 г брашно
- 4 яйца /на стайна температура/
- 150 мл прясно мляко /също на стайна температура/
- 120 г захар
- 1 п. ванилия
- 2 с.л. какао
- 2 ч.л. бакпулвер
- 75 мл олио
За крема:
- 500 мл прясно мляко
- 1 яйце
- 100 г захар
- 2 п. ванилия
- 60 г брашно
- 50 г краве масло
За декорацията:
- 1 кофичка кисело мляко /прецедено от вечерта/
- 4 с.л. пудра захар
- 2 с.л. какао
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме захарта с яйцата на пяна.Добавяме млякото , олиото,какаото и ванилията и отново разбъркваме.Смесваме брашното и бакпулвера ,добавяме и тях.Получава се кексово тесто,което прехвърляме във формата,която предварително сме намазали с олио.Следва крема.Поставяме млякото ,ванилията и захарта на котлона.Разбиваме яйцето и брашното.Докато млякото още не е завряло,вземаме една част и размесваме с яйцето и брашното.Така тази смес се темперира и се доближава до температурата на останалото мляко.Когато то заври ,я добавяме с непрекъснато бъркане.Снемаме от котлона и добавяме маслото,което е на стайна температура.С лъжица разпределяме крема върху тестото в кръг,като оставяме поне два пръста тесто до стените на формата.Това ще е нещо като борд на сладкиша,а кремът ще е пълнежът.Печем на 180 градуса около 35 мин.След тридесетата минута проверяваме готовността на сладкиша с дървен шиш.Ако той излиза сух,нашият "Вулкан" е готов!Оставяме го да изстине и го изваждаме от формата.Киселото мляко,което сме оставили от вечерта в голяма цедка се е превърнало в кремообразна маса.Разделяме я в две чаши на равни количества.И в двете слагаме по 2 с.л. пудра захар,а в едната и 2 с.л. какао.Разбъркваме до хомогенност.Изсипваме двата крема в два отделни поша.Декорираме с разнообразни шарки - според таланта и въображението!
Няма коментари:
Публикуване на коментар