Рошави сиренки!Така ги наричаха децата ми,когато бяха малки и всяка сутрин мама им приготвяше закуска.Сега сами си я приготвят,а тези направих за малката ми внучка,която ми е на гости.Рецептата я знам от готвачката в детската градина,в която започнах работа като млад учител още преди около тридесет години!Лелее,колко бързо лети времето!Но да не се отплесвам,а да продължа с рецептата!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 1 кофичка кисело мляко
- 250 г сирене/по възможност да е преседяло без вода поне два дни,за да е сухо/
- 40 г краве масло
- 1 ч.л. /равна/ сода бикарбонат
- 1 к.л.сол
- около 600 г брашно
- 50 мл олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Млякото се изсипва в голяма купа.То трябва да е със стайна температура.Добавяме натрошеното сирене,солта,содата и разбъркваме.Добавяме по малко брашно и бъркаме с вилица.Не ползваме никакъв уред.Когато се получи меко тесто,с лъжица потопена в олио,загребваме от тестото,оформяме топчета и нареждаме в тава,намазана с олио и поръсена с брашно.На всяко топче поставяме по късче масло.Печем в предварително загрята на 180 градуса,фурна до зачервяване.Когато са готови,не ги вадим веднага от фурната,за да не се "шокират" и да спаднат.След изваждането ги слагаме в голяма купа и покриваме с кърпа,за да останат пухкави и меки!Да е жива и здрава готвачката от нашата детска градина,че ни научи как да готвим вкусно и с щипка любов!Между другото тя все още ни навестява от време на време и споделя с нас своите тайни!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 1 кофичка кисело мляко
- 250 г сирене/по възможност да е преседяло без вода поне два дни,за да е сухо/
- 40 г краве масло
- 1 ч.л. /равна/ сода бикарбонат
- 1 к.л.сол
- около 600 г брашно
- 50 мл олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Млякото се изсипва в голяма купа.То трябва да е със стайна температура.Добавяме натрошеното сирене,солта,содата и разбъркваме.Добавяме по малко брашно и бъркаме с вилица.Не ползваме никакъв уред.Когато се получи меко тесто,с лъжица потопена в олио,загребваме от тестото,оформяме топчета и нареждаме в тава,намазана с олио и поръсена с брашно.На всяко топче поставяме по късче масло.Печем в предварително загрята на 180 градуса,фурна до зачервяване.Когато са готови,не ги вадим веднага от фурната,за да не се "шокират" и да спаднат.След изваждането ги слагаме в голяма купа и покриваме с кърпа,за да останат пухкави и меки!Да е жива и здрава готвачката от нашата детска градина,че ни научи как да готвим вкусно и с щипка любов!Между другото тя все още ни навестява от време на време и споделя с нас своите тайни!
Няма коментари:
Публикуване на коментар