Есента е времето,когато в миналото масово се консервираха плодове и зеленчуци за зимата.В днешни дни по
магазините има богат избор от консерви.Нароиха се и много консервни
предприятия,които продават на сносни цени.Но когато си го имаш в градината и
знаеш как си го отгледал, е грехота да не приготвиш поне няколко вида
зимнина.Днес е ред на маринованите патладжани!Идеално мезе за ракийката през
дългите зимни вечери!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
-
5 кг патладжани /обелени /
-
3 ч.ч. оцет
-
1 ч.ч. олио
-
2 ч.ч. захар
-
3 с.л. сол
-
2 глави чесън
-
връзка целина или магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязаният на кубчета патладжан се осолява и се залива със студена вода.Така престоява поне час,докато се отдели горчивия сок.Изплаква се и се потапя на етапи във врящата
марината /оцет,олио,захар,сол / до промяна на цвета.Когато изстине,нареждаме в
бурканчета,като редуваме ред патладжан,ред зеленина и чесън и така до
напълването на буркана.При нареждането леко притискаме.Разпределяме маринатата
във всички буркани.Най-отгоре заливаме с лъжица препържено олио.Стерилизират се
10 мин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар