Търсене в този блог

петък, 3 август 2018 г.

ХУМУС

Вдъхновена от арабските специалитети на Енджи Касабие в снощния епизод на "Черешката на тортата",реших днес да ви представя рецептата,по която аз го правя.Има рецепти с основа чушки,авокадо,цвекло и какво ли още не.Но аз съм по природа традиционалист!Обичам класиката!Такава е и моята рецепта - класически начин за приготвяне на хумус.Не,че аз съм я измислила,но съм я пречупила през моя вкус и предпочитанията на семейството.Тъй като много обичаме сусамов тахан ,увеличила съм дозата му!Ако нямам в момента,смилам в кухненския робот сусам и малко зехтин и го превръщам в паста,която ползвам за направата на хумуса!И така,да започваме!




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Ако използвате сух нахут: поставете го в голяма стъклена купа, залейте с 4 ч.ч. студена вода и оставете да престои една нощ. Изцедете водата, изсипете в средно голям съд и поръсете със сода. Оставете за около 3 минути на висока температура, като отвреме навреме разбърквате. Добавете 6 ч.ч. вода и изчакайте да заври. Намалете температурата и оставете да се вари още около 30 минути или докато нахута е мек при набождане с вилица. Изцедете нахута и го облейте със студена вода, за да премахнете люспите. Оставете да се отцеди.
Ако използвате нахут от консерва, просто го отцедете и го добавете към останалите продукти.Аз си оставям течността в отделен съд и я добавям при нужда,ако хумусът е много гъст.
Сложете в блендер или кухненски робот сусама, чесъна, лимоновия сок и кимиона и разбийте като добавяте от заделената течност до  получаването на кремообразен сос. Става и с пасатор.Добавете нахута и разбивайте до мека паста. Накрая налейте част от зехтин и сол и разбъркайте. Прехвърлете в чиния, залейте с останалата част от зехтина и поръсете с щипка червен пипер.
Консумирайте с удоволствие и на момента (но не се притеснявайте, може да съхранявате хумуса в хладилник до една седмица в затворена кутия).




Няма коментари:

Публикуване на коментар