Вдъхновена от арабските специалитети на Енджи Касабие в снощния епизод на "Черешката на тортата",реших днес да ви представя рецептата,по която аз го правя.Има рецепти с основа чушки,авокадо,цвекло и какво ли още не.Но аз съм по природа традиционалист!Обичам класиката!Такава е и моята рецепта - класически начин за приготвяне на хумус.Не,че аз съм я измислила,но съм я пречупила през моя вкус и предпочитанията на семейството.Тъй като много обичаме сусамов тахан ,увеличила съм дозата му!Ако нямам в момента,смилам в кухненския робот сусам и малко зехтин и го превръщам в паста,която ползвам за направата на хумуса!И така,да започваме!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 1 1/2 ч.ч. нахут
- 4 ч.л. сусамов тахан
- 1/4 ч.ч. прясно изстискан лимонов сок
- 4 скилидки чесън,
обелени и смачкани
- 1 ч.л. кимион
- 1/2 ч.ч. зехтин екстра върджин
- сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Ако
използвате сух нахут: поставете го в голяма стъклена купа,
залейте с 4 ч.ч. студена вода и оставете да престои една нощ. Изцедете водата,
изсипете в средно голям съд и поръсете със сода. Оставете за около 3 минути на
висока температура, като отвреме навреме разбърквате. Добавете 6 ч.ч. вода и
изчакайте да заври. Намалете температурата и оставете да се вари още около 30
минути или докато нахута е мек при набождане с вилица. Изцедете нахута и го
облейте със студена вода, за да премахнете люспите. Оставете да се отцеди.
Ако
използвате нахут от консерва, просто го отцедете и го добавете към
останалите продукти.Аз си оставям течността
в отделен съд и я добавям при нужда,ако хумусът е много гъст.
Сложете в блендер или кухненски робот
сусама, чесъна, лимоновия сок и кимиона и разбийте като добавяте от заделената течност до получаването на
кремообразен сос. Става и с пасатор.Добавете нахута и разбивайте до мека паста. Накрая налейте
част от зехтин и сол и разбъркайте. Прехвърлете в чиния, залейте с
останалата част от зехтина и поръсете с щипка червен пипер.
Консумирайте с удоволствие и на
момента (но не се притеснявайте, може да съхранявате хумуса в хладилник до една
седмица в затворена кутия).
Няма коментари:
Публикуване на коментар