Търсене в този блог

сряда, 8 август 2018 г.

СОЛЕНАТА ПОПАРА ОТ МОЕТО ДЕТСТВО

От дълго време търся един мил и далечен вкус от детството!Баба ми правеше една страхотна попара,в която помня,че имаше сирене,червен пипер,вода и хляб.И миришеше на масло!До тук,добре!А после?Когато човек е на 5-6 години,не му е до рецепти,а гледа да се нахрани и да бяга навън да играе с дечурлигата  до късна доба!Изпробвах рецепти от различни сайтове,но никоя не ми допадна!Докато не се сетих,че цялата тази вкусотия беше в тава!И така с лъжичките всички си гребвахме сладко,сладко!Моля естетите да подминат този факт и да се съсредоточат върху останалото:задружните семейства,храненето заедно на всички членове на фамилията,задушевните разговори и детския смях!Това къде го има днес?Все пак от тогава са изминали почти петдесет години!И така,хванах се аз за тавата и сътворих нещо,което абсолютно се доближаваше на вкус до бабината попара!Моята внучка едва ли ще я хапне,защото децата днес я недолюбват,но аз все пак ще запиша рецептата за нея и за всички представители на младото поколение.Може пък някой да пробва и да я включи в менюто на семейството си като мил спомен от отминали времена!



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

/за една порция/

-         2 филийки по-сух хляб
-         50 мл олио
-         20 г краве масло
-         150 г сирене
-         150 мл гореща вода
-         1 ч.л. червен пипер
-         1-2 щипки сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязваме хляба на кубчета.Слагаме го в тава  и го поливаме със загрятото

 олио .Запичаме в предварително загрята силна фурна, докато покафенее.Пресипваме в дълбока купа .Поръсваме със сирене,начупено на едри късове.Загряваме олиото,слагаме в него червения пипер и бързо,докато не е потъмнял пиперът , поливаме запечения хляб.Овкусяваме със сол.Поливаме нашата попара с горещата вода и отново разбъркваме.Не трябва да е много водниста,за да не се разкашкат кубчетата хляб и да останат леко хрупкави!Това е!Да ви е сладко и носталгично!Така се чувствам аз в момента!

Няма коментари:

Публикуване на коментар