Това е едно от любимите ми ястия през лятото!Правила съм го
в различни варианти,но основата си остава патладжани и доматен сос.В гювеч или
в тава - консистенцията е малко по-различна.И начинът на приготвяне е
по-различен.Пържен,печен на фурна – заготовката на патладжана е според вкуса и
предпочитанията.В този вариант е грилован в тиган.Така избягвам приемането на
излишна мазнина и процеса на пържене!Което не е никак маловажно!И е вкусно!Пробвайте
и моя вариант на патладжани с доматен
сос!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
-
4 средни по големина патладжана
-
1 кг домати
-
5 скилидки чесън за соса и 4 скилидки за поръсване на
готовото ястие
-
сос от нар или захар
-
4 с.л. олио /за соса/ и 50 мл олио за намазване на
патладжаните
-
босилек
-
магданоз
-
1ч.л.пушен червен пипер
-
сол
-
черен пипер
-
50 мл червено вино
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Обелваме патладжаните и ги нарязваме на шайби с дебелина
няколко милиметра/не съм ги мерила точно колко,но приблизително 5 мм/.Поставяме
ги в съд със осолена вода за около час ,за да се отдели горчивия сок,който
съдържат.
През това време измиваме и почистваме от дръжките доматите.Нарязваме
ги на четири и ги пасираме в кухненския робот.Загряваме олиото и изипваме
доматите,които са във вид на сок.Добавяме пушения червен пипер,сол,сос от нар /захар/,черния
пипер,пресования чесън,червеното вино и оставяме да къкри до редуциране на
доматите до консистенцията на сос.Добавяме пресен босилек и отстраняваме от
огъня.
Идва отново ред на патладжаните.Изплакваме ги от кафявата
вода,подсушаваме с кърпи за ръце /еднократни/,намазваме с четка едната страна и
ги нареждаме в предварително загрятия грил тиган.След като се запекат от едната
страна,намазваме горната страна с олио и обръщаме.Когато са готови, ги посоляваме
леко и сглобяваме ястието – ред патладжани,ред сос.Поръсваме с пресован чесън и
по желание босилек или магданоз.Ястието е по-вкусно охладено.А патладжаните
може да заместим с тиквички!И така е вкусно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар