До скоро не знаех какво е да направиш питка или кифличка!Благодарение на известната Ваня Джорджевич се научих много бързо да се справям с месенето на тесто.И даже да изпитвам удоволствие от тази процедура!Ама то не било никак страшно!Въпросът е един път да рискуваш!И като видиш резултата,започваш да търсиш рецепти,модели за питки и поводи да ги направиш!С моя скромен опит,ще бъда доволна,ако съм полезна на начинаещи домакини-кулинарки!Успех!
Необходими
съставки:
- прясно мляко - 250 мл
- вода - 250 мл топла
- мая - 21 г жива мая или 1 /2 пакетче суха
инстантна
- 5 с.л. кисело мляко
- щипка бакпулвер
- олио - 100 мл
- захар - 3 с.л.
- сол - 1 ч.л.
- яйца - 2 бр.
- брашно - 800 - 900 г
- 3 к . локум
Начин на
приготвяне:
Разтворете
маята със захарта в топло прясно мляко. Заедно с останалите продукти замесете меко тесто.
Оставете да втаса, докато удвои обема си. Разточете на голяма кора и я нарежете на триъгълници.
В широката част на всеки триъгълник поставете парче локум. Завийте на кифлички и ги наредете в тава.
Оставете да втасат, намажете ги с разбит жълтък с олио и малко прясно мляко.
Печете кифличките на 180 градуса за около 25-30 минути.След изваждането им от фурната,ги покривате с кърпа,за да останат меки и пухкави.
Оставете да втаса, докато удвои обема си. Разточете на голяма кора и я нарежете на триъгълници.
В широката част на всеки триъгълник поставете парче локум. Завийте на кифлички и ги наредете в тава.
Оставете да втасат, намажете ги с разбит жълтък с олио и малко прясно мляко.
Печете кифличките на 180 градуса за около 25-30 минути.След изваждането им от фурната,ги покривате с кърпа,за да останат меки и пухкави.
Няма коментари:
Публикуване на коментар