Маслините са един екзотичен плод,който ползваме предимно за салати и ордьоври.Предварително се информирах дали маслините са плод или зеленчук,за да няма недоразумения!Информация за това намерих тук.Но те с успех може да се ползват и в основни ястия!Придават чудесен аромат на ястията!В унисон с тях може да се ползва зехтин.Но не е грешка,ако приготвите ястието и с олио.То е без натрапчива миризма и почти не се усеща в ястието!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
-200 грама маслини без
костилки
-една малка глава лук
-една чаена чаша доматен
сок
-500 г ориз
-150 мл. олио
-1 ,5 л топла вода
-една чаена лъжичка сол
-четвърт чаена лъжичка прясно смлян черен пипер,прясна мащерка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Загрейте олиото в дълбок
съд.Изсипете ситно нарязания лук. Пържете една минута. Ако пържите по – дълго
време, лукът ще стои на люспи, а това не е хубаво. Трябва да остане мек и
сочен.Изсипете ориза и пържете още една минута, като разбърквате,докато оризът
стане „стъклен“. Това се прави за да не става ориза на каша.Прибавете доматения
сок и задушавайте още около две минути.Прибавете
черните маслини, като преди това сте ги нарязали на две по ширина. Задушете и
тях около минута, не е нужно повече.Подправете с черния пипер и мащерката и
изсипете в тава. Посолете.Залейте ястието с топла водата/водата трябва да е топла,за да започне по-бързо процесът на готвене,в противен случай оризът набъбва и впоследствие се разкашква/ и разбъркайте.Сложете
вашите маслини с ориз в загрята фурна. Печем на 220 – 230 градуса. Аз пускам и вентилатор, но
може и без него. Когато оризът поеме течността, ястието е готово.
Няма коментари:
Публикуване на коментар