Търсене в този блог

събота, 2 февруари 2019 г.

ТОРТА С ПОРТОКАЛИ

Имах останали няколко портокала ,имах и пакет бишкоти "Савоярди" и идеята веднага се оформи в съзнанието ми!Още повече,че кексът на Ивана Кръстева-Пиерони беше декориран много красиво с филийки портокал!Ванче,прости ми,но заимствах идеята ти!И така:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:






- 400г бишкоти "Савоярди"
- 3 средни по големина портокала
- 400 мл сладкарска сметана
- 400 мл прясно мляко
- 250 захар
- 3 пакетчета желатин
- 2 п. ванилия
- няколко капки есенция с аромат на портокал


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
















Обелваме портокалите,като отстраняваме напълно бялата им част и ги нарязваме напряко на филийки.В тава с диаметър 26 см покриваме дъното с домакинско фолио или хартия за печене.Нареждаме портокалите по стените и дъното на тавата.Начупваме бишкотите и ги изсипваме върху портокалите.Заравняваме ги.Смесваме млякото , сметаната и захарта и ги слагаме на котлона да се загреят,но да не завират.През това време заливаме желатина със студена вода и го слагаме в микровълновата печка да се разтопи.Но внимавайте да не изкипи.Защото на мен точно това ми се случи!☺☺☺Добавяме желатина към млечната смес.Добавяме и ароматизаторите.Отстраняваме от котлона и изчакваме сместа да започне да се стяга.Когато вече леко е стегнала,заливаме бишкотите.Поставяме тавата в хладилника и изчакваме напълно да стегне.Преди да обърнем тортата в подходяща чиния,минаваме с нож по стените на тавата,за да се отдели по-лесно.Обръщаме и декорираме по желание!А може и да не я украсяваме,защото контрастът на портокалите с белия крем е достатъчно красив!Да и се насладим!






Няма коментари:

Публикуване на коментар