Търсене в този блог

четвъртък, 21 февруари 2019 г.

РИЗОТО С ВИНО И ГЪБИ

У дома оризът е на почит.Консумираме го често и в най-различни съчетания.Но определено ризотото ни е любимо!С една сезонна салата ястието се превръща в основно!И чаша бяло вино в добавка!Ммм!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 500 г гъби печурки
- 2 ч.ч. ориз
- 1 глава лук
- 1ч.ч. бяло вино
- 1 л. бульон
- 2 с.л. олио
- 2 с.л. соев сос
- прясно смлян черен пипер
- сол на вкус
- щипка индийско орехче
- 30 г краве масло








НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Задушаваме ситно нарязания лук.След пет минути добавяме и гъбите-обелени,не измити и нарязани на филийки заедно с пънчетата.Когато изври водата,добавяме 1/2 ч.ч. бяло вино и оставяме да поври.В малко мазнина запържваме ориза,докато заприлича на стъклен,след това сипваме от бульона по малко заедно с останалото вино.Овкусяваме със сол,черен пипер и индийско орехче.Добавяме кубче краве масло с големината на орех.Изчакваме бульонът да поизври и отново сипваме по малко от него,докато свърши.Похлупваме с капак и отстраняваме от котлона.Повече не бъркаме.Оставяме оризът да се задуши.





Няма коментари:

Публикуване на коментар