Търсене в този блог

понеделник, 18 юни 2018 г.

КОДРИТ КАДИР

Продукти:
За карамела:
·                     7 с.л. захар
За крема:
·                     200 г захар
·                     5 яйца, средно големи
·                     800 мл прясно мляко
·                     2 ванилии на прах
За блата:
·                     100 г захар
·                     1 яйце
·                     100 мл прясно мляко
·                     100 мл олио
·                     2 ч.л. какао
·                     100 г брашно
·                     1 пълна ч.л. бакпулвер









Приготвяне:
Директно във форма за кекс или кръгла тава, в която ще се пече сладкишът, се карамелизира захарта и се облива по стените. Оставя се да изстине.
Блатът се приготвя, като първо с миксер се разбиват яйцето и захарта до снежна структура. Прибавят се последователно млякото, олиото, какаото и брашното, смесено с бакпулвера, като се хомогенизират с телена бъркалка. Сместа не трябва да е гъста.
За крем - карамела отново с миксер, но на слаби обороти се смесват яйцата и захарта, без да се бият до твърдост, добавят се млякото и ванилиите. Излива се в съда с карамелизираната захар. На този етап формата се поставя в по-голяма тава, в която се налива гореща, но не вряла вода, стигаща почти до средата на формата с крем - карамела. След това много внимателно, без да опира стените , без да се разклаща или бърка, се излива тестото за блата. Ако се използва форма за кекс, това става с въртеливи движения в кръг около отвора. Ако е в тава, се изсипва точно в центъра. При печенето сместа за блата сама изплува и се разпределя равномерно в целия съд. Много внимателно се пренася в загрята на 180* фурна и се пече точно 55 минути, не повече, за да не се получат шупли. Изважда се и заедно с тавата с вода се оставя да се охлади. След това заедно с водната баня се поставя в хладилника най-малко 12 часа. Тази подробност е много важна. Обръща се в подходящ съд, като преди това блатът леко се отделя от стените с помощта на тънък нож, ако има нужда. Обикновено сам се отделя при печенето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар