Търсене в този блог

понеделник, 18 юни 2018 г.

РАТАТУЙ

В сезона на тиквичките и всякакъв вид зеленчуци,които произвеждат трудолюбивите ни стопани, дойде времето и на едно обикновено на вид ястие с необикновено име - рататуй!Сигурно повечето от вас са гледали филмчето на Дисни със същото заглавие!Но не от там е тръгнала историята на вкусното ястие,а всъщност от Ница - район,богат на всякакви зеленчуци!В началото се е приготвяло с месо,но впоследствие месото отпаднало!Ще споделя с вас историята на това ястие и рецепта,представени от г-н Радослав Янакиев.Интересно е,прочетете и няма да съжалявате!



Ruslan Yanakiev Най-вкусната рецепта за Рататуй, направена от шеф-готвач в Прованс
Авторите на анимационния филм "Рататуй" умишлено са избрали това ястие, за да може симпатичното мишле да срази с него строгия кулинарен критик. Французите бяха снизходителни към сместа 
от зеленчуци, докато не настъпи модата на сезонните продукти в света на висшата кухня. Всеки може да готви. И всяко, дори банално ястие, ще се превърне в кулинарен шедьовър, ако вложите душата си в него - това е основната идея на филмчето на Дисни. А кое може да бъде по-банално от рагу с зеленчуци, които растат изобилно под слънцето на Лангедок и Прованс. Да, то не минава в категорията „гурме”. Дори самият смисъл на думата "Рататуи" (ratatouille) на френски означава нещо като „бъркоч”, „набързо забъркано”. Най-популярната рецепта на това толкова френско ястие е Рататуй нисоаз (на фр.: ratatouille niçoise - „рататуй от Ница“)

Необходими продукти
3 лука
1 тиквичка
4 чушки от различни цветове
1 патладжан
5 домата
100 грама маслини от Ница (или каквито има в съседния магазин)
Няколко стръкчета босилек
2-4 скилидки чесън
Няколко стръка целина, розмарин, мащерка, магданоз
2 чаши зехтин
Сол, пипер на вкус
Начин на приготвяне
Нарежете лука, тиквичките, чушката и патладжана на кубчета.
По-добре е да изберете 1 зелена, 1 червена и 2 жълти чушки.
На средна температура изпържете пипера с малко количество зехтин за около 5-7 минути, след което го отцедете в гевгир. В същия тиган или тенджера запържете лука. Когато добие златист цвят, добавете натрошен чесън и оставете на огъня още малко. След това сложете всичко в гевгир, за да изтече мазнината.
Отделно изпържете тиквичките и патладжаните, като разбърквате непрекъснато. Добавете сол и черен пипер. Веднага след като зеленчуците се запържат ги отцедете с гевгир.
В тенджера с дебело дъно налейте зехтин, добавете бланширани белени домати, нарязани на кубчета. Разбъркайте ги с дървена лъжица.
Добавете зеленчуците, захар, сол, черен пипер. Сложете капака и гответе на слаб огън за 10-15 минути, докато се получи консистенцията на сос.
Всички зеленчуци поставени в тенджера, добавете домати с билки, гответе за 10 минути с капак затворен на слаб огън. Да вземеш букет от гарнитури.
Нарежете всяка маслина на 8 части, добавете към приготвената чиния, украсете я с босилек.
Забележки
Роденият в Шатоден (Франция), главен готвач на хотел "Radisson Royal" Жан-Мишел Ардуен-Атлан казва дава своите малки тайни за подготвяне на съвършен Рататуй
Нарязвам зеленчуците на малки кубчета и предварително изпечен пипер, така че ястието се приготвя по-бързо и вкусът се оказва по-нежен. Основното е да добавите маслини и да изберете добър зехтин.
Рататуй обикновено се сервира като гарнитура, но неотдавна се превърна в самостоятелно ястие. Допълва рибата, птичето месо и свинското. Можете да сервирате с прясно изпечено хлебче, най-добре - багета. Става да се консумира както горещо, така и студено. Може да се съхранява в продължение на няколко дни.
Към него може да добавите Писту - провансалски версия на италианското песто: кедрови ядки, босилек, пармезан, зехтин. Сосът се добавя към тенджерата, преди да сервира ястието.




А ето и моят прочит!
Необходими продукти:


2 средно големи тиквички
2 средни по големина,патладжана
4 зелени чушки
2 големи глави лук
4 скилидки чесън - обелени
1 буркан белени домати/около 800г/
100мл олио
100мл червено вино
сол,черен пипер,магданоз,мащерка,риган

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме измития патладжан,осоляваме го и го слагаме в гевгир ,за да се отцеди горчивата вода.Престоява така 30 минути.През това време запържваме в малко олио измитите и нарязани тиквички до омекване.Отделяме ги в друг съд.Доливаме 2-3 с.л. олио и изпържваме нарязаните чушки.Доливаме отново 2-3 с.л. олио и изпържваме патладжана ,също до омекване.Прибавяме и него към тиквичките и чушките.Доливаме в тигана още малко олио и сипваме нарязания на едро,лук.Когато и той омекне,към края на готвенето му,добавяме обелените скилидки чесън.Изсипваме доматите,червеното вино,добавяме малко смлян червен пипер и ги задушаваме.Към тях прибавяме  останалите зеленчуци и подправките.Овкусяваме със сол.Оставяме ястието да се готви, докато остане на мазнина и се смесят вкусовете.Преди да отстраним от котлона,посипваме с магданоз.Добър апетит с ястие,приготвено по оригинална френска рецепта!ало от рецептата и ястието станало вегетарианско!Приготвя се по различни начини,но аз избрах този!

Няма коментари:

Публикуване на коментар