Любимият ми десерт през лятото е италианската панна котта!Свеж,ефектен и много вкусен десерт,подходящ за сезона!Правя го често,в различни форми,с различно оформление!Най-много ми харесва в комбинация с плодово желе!И понеже във фризера си имам богат запас от ягоди,най-често прибягвам до тях!За този сезон,тази е първата!Но определено няма да е последната!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 200 мл прясно мляко
- 200 мл сладкарска сметана
- 6 с.л. мед
- 4 с.л. вода за желатина
- 10 г желатин/1 пакетче/
- ванилия
- 500 г ягоди или малини/в случая моите плодове са замразени ягоди/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Паннакотата ще я правим в чаши,така че си подгответе достатъчно на брой такива,като ги закрепите под наклон в подходящ съд.Давам идея:ако чашките са малки,можете да ги поставите във форми за мъфини като ги закрепите със салфетки.
Ягодите ги изкарваме от фризера и ги размразяваме.Те са пуснали част от сока си.Добавяме 3 с.л. мед и около 400 мл вода.Оставяме да поври,докато ягодите оцветят водата в наситено червено и количеството на течността намалее до 300мл.Прецеждаме.Разтваряме и другата част от желатина.Добавяме го към прецедения сок от ягоди.Когато изстине напълно, го изсипваме в чашките и ги поставяме под наклон във фризера.Следваща стъпка:желатин/5 г/ се разтваря в 2 с.л. вода.В подходящ съд смесваме прясното мляко,сметаната,3 с.л. от меда и ванилията.Загряваме на котлона до завиране.Сваляме от огъня,оставяме да почине 5 мин. и добавяме желатина,като предварително сме го разтопили в микровълновата.Преминаването му в течно състояние става много бързо и внимавайте да не изкипи.Изсипваме много внимателно бялата смес.Поставяме в хладилник за 4 часа,за да стегне.Но ако нямате търпение и много бързате,може и във фризера.Там сместа стяга за около 30 мин.След около 30 мин. десертът е готов.Да ви е сладко!Опитайте нещо ново и непознато до сега!И ще ви стане любимо!Както стана любим десерт и за мен!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 200 мл прясно мляко
- 200 мл сладкарска сметана
- 6 с.л. мед
- 4 с.л. вода за желатина
- 10 г желатин/1 пакетче/
- ванилия
- 500 г ягоди или малини/в случая моите плодове са замразени ягоди/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Паннакотата ще я правим в чаши,така че си подгответе достатъчно на брой такива,като ги закрепите под наклон в подходящ съд.Давам идея:ако чашките са малки,можете да ги поставите във форми за мъфини като ги закрепите със салфетки.
Ягодите ги изкарваме от фризера и ги размразяваме.Те са пуснали част от сока си.Добавяме 3 с.л. мед и около 400 мл вода.Оставяме да поври,докато ягодите оцветят водата в наситено червено и количеството на течността намалее до 300мл.Прецеждаме.Разтваряме и другата част от желатина.Добавяме го към прецедения сок от ягоди.Когато изстине напълно, го изсипваме в чашките и ги поставяме под наклон във фризера.Следваща стъпка:желатин/5 г/ се разтваря в 2 с.л. вода.В подходящ съд смесваме прясното мляко,сметаната,3 с.л. от меда и ванилията.Загряваме на котлона до завиране.Сваляме от огъня,оставяме да почине 5 мин. и добавяме желатина,като предварително сме го разтопили в микровълновата.Преминаването му в течно състояние става много бързо и внимавайте да не изкипи.Изсипваме много внимателно бялата смес.Поставяме в хладилник за 4 часа,за да стегне.Но ако нямате търпение и много бързате,може и във фризера.Там сместа стяга за около 30 мин.След около 30 мин. десертът е готов.Да ви е сладко!Опитайте нещо ново и непознато до сега!И ще ви стане любимо!Както стана любим десерт и за мен!
Няма коментари:
Публикуване на коментар