Необходими продукти за правоъгълна тавичка с
размери 32 х 18 см:
1 пакет (500 гр) фини кори за баница
2/3 ч.ч. пшеничен грис
1 ч.ч. натрошени непечени орехи
1 пакет (500 гр) фини кори за баница
2/3 ч.ч. пшеничен грис
1 ч.ч. натрошени непечени орехи
За заливката:
2 яйца
2/3 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио (растителна мазнина без мирис)
1 пакет (10 гр) бакпулвер
1 пакет (10 гр) ванилова захар
За сиропа:
3 ч.ч. вода
3 ч.ч захар
сокът от 1 портокал
Корите, с които се прави сладкишът, трябва да са много пресни и меки, иначе просто няма да се получи.
Тавичката предварително намазваме с малко олио.
Фурната загряваме до 200 градуса
За да подредим сладкиша, трябва на широка и равна повърхност да разстиламе корите една по една.
После поръсваме всяка кора равномерно със сух суров грис и натрошени ядки.
Хващаме кората от единия край в двата и ъгъла с палеца и показалеца на двете ни ръце, за да я наберем леко, после с приплъзване избутваме с палците вече набрания край на кората в посока навън от нашето тяло и с другите пръсти набираме и нагъваме кората така, както се нагъва плат. Кората се нагъва като хармоника.
Пренасяме нагънатата кора в тавичката и я подреждаме успоредно на едната страна, изправена, така че гънките да са видими от горната страна.
По този начин поръсваме с пълнеж, нагъваме и подреждаме всички останали кори.
Трябва в края да получим в тавата ефекта на нагънато перде .
Така нагънатите кори поставяме в загрятата фурна, да се запекат до бледо-златисто.
През това време в купичка разбиваме двете яйца със захарта, добавяме олиото, млякото, ванилията и бакпулвера и разбиваме с домакинска тел (не с миксер), до хомогенност.
Леко запечените кори с ядки поливаме равномерно с подготвената течна смес, като
се стремим да поливаме повече от нея между "гънките на пердето".
Връщаме тавичката във фурната и следим сладкишът да се изпече до стягане на заливката. За да не прегори от горната страна, покриваме с алуминиево фолио. Добре е сладкишът да остане светло-златист, така е най-апетитен.
Изваждаме от фурната и го оставяме в тавичката върху решетка, за да се изстуди напълно.
През това време приготвяме сиропа от вода и захар. Варим сместа, докато получим златисто-жълт гъст захарен сироп. Добавяме портокалов сок на вкус.
Изстудения сладкиш заливаме с горещ сироп.
Заливаме обилно, сиропът никога не е излишен. В сладкиша ни има и сух изпечен грис и той трябва добре да се напои.
Изчакваме поне два часа сиропът да напои добре сладкиша и да се изстуди. После можем да разрежем и да сервираме.
Да ви е сладко!
Връщаме тавичката във фурната и следим сладкишът да се изпече до стягане на заливката. За да не прегори от горната страна, покриваме с алуминиево фолио. Добре е сладкишът да остане светло-златист, така е най-апетитен.
Изваждаме от фурната и го оставяме в тавичката върху решетка, за да се изстуди напълно.
През това време приготвяме сиропа от вода и захар. Варим сместа, докато получим златисто-жълт гъст захарен сироп. Добавяме портокалов сок на вкус.
Изстудения сладкиш заливаме с горещ сироп.
Заливаме обилно, сиропът никога не е излишен. В сладкиша ни има и сух изпечен грис и той трябва добре да се напои.
Изчакваме поне два часа сиропът да напои добре сладкиша и да се изстуди. После можем да разрежем и да сервираме.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар