Търсене в този блог

вторник, 19 юни 2018 г.

Крем с портокал,гарниран с нежен мус от сметана и бял шоколад



Невероятно фин и нежен десерт,идеята за който 

заимствах от книгата на Джулия Чайлд - един от

 моите кумири в кулинарията!Използвах много 

техники ,но си заслужаваше!И докато

снимах,едната шоколадова решетка се пречупи!

Но успях да поправя щетите!




Рецепта:



За крема:2 големи портокала,1 лимон,2 яйца,100 г захар/аз не я сложих/,2 с.л. царевично нишесте.За муса: 150мл сладкарска сметана, 100г бял шоколад,50 мл прясно мляко,1/2 ч.л. желатин.За гарниране:50 г бял шоколад,50г замразени малини/аз имах ягоди/.Начин на приготвяне:Портокалите се изстискват.Лимонът се изстисква отделно.Нишестето се разтваря в лимоновия сок.Прибавят се яйцата,захарта и портокаловия сок и се разбърква добре до хомогенизиране.Кремът се готви на тих огън,като се бърка непрекъснато,докато се сгъсти,след което се оставя да се охлади.Желатинът се накисва в част от млякото и след като набъбне,се разтопява на водна баня.Останалото мляко се загрява и в него се пуска натрошения шоколад,като се бърка до пълното му разтопяване.Добавя се желатина и се оставя да се охлади добре.Сметаната се разбива и се сипва към шоколада на няколко пъти,като всеки път се разбива много добре и се внимава да не се пресече..Ако сместа е течна,се прибира в хладилник да се охлади и след това муса отново се разбива с телена бъркалка.Кремът се разбива с миксер и се разпределя в чаши.Отгоре се слага от муса и се охлажда около 30 мин.Шоколадът за декорацията се разтопява,сипва се върху хартия за печене във вид на решетка и се оставя да се охлади.Мусът се декорира със замразените малини и решетката от шоколад.Ох,малко дълго стана,но това е цялата рецепта!


Няма коментари:

Публикуване на коментар