Невероятно фин и нежен десерт,идеята за който
заимствах от книгата на Джулия Чайлд - един от
моите кумири в кулинарията!Използвах много
техники ,но си заслужаваше!И докато
снимах,едната шоколадова решетка се пречупи!
Но успях да поправя щетите!
Рецепта:
За крема:2 големи портокала,1 лимон,2
яйца,100 г захар/аз не я сложих/,2 с.л. царевично нишесте.За муса: 150мл
сладкарска сметана, 100г бял шоколад,50 мл прясно мляко,1/2 ч.л. желатин.За
гарниране:50 г бял шоколад,50г замразени малини/аз имах ягоди/.Начин на приготвяне:Портокалите се изстискват.Лимонът
се изстисква отделно.Нишестето се разтваря в лимоновия сок.Прибавят се
яйцата,захарта и портокаловия сок и се разбърква добре до хомогенизиране.Кремът
се готви на тих огън,като се бърка непрекъснато,докато се сгъсти,след което се
оставя да се охлади.Желатинът се накисва в част от млякото и след като
набъбне,се разтопява на водна баня.Останалото мляко се загрява и в него се
пуска натрошения шоколад,като се бърка до пълното му разтопяване.Добавя се
желатина и се оставя да се охлади добре.Сметаната се разбива и се сипва към
шоколада на няколко пъти,като всеки път се разбива много добре и се внимава да
не се пресече..Ако сместа е течна,се прибира в хладилник да се охлади и след
това муса отново се разбива с телена бъркалка.Кремът се разбива с миксер и се
разпределя в чаши.Отгоре се слага от муса и се охлажда около 30 мин.Шоколадът
за декорацията се разтопява,сипва се върху хартия за печене във вид на решетка
и се оставя да се охлади.Мусът се декорира със замразените малини и решетката
от шоколад.Ох,малко дълго стана,но това е цялата рецепта!
Няма коментари:
Публикуване на коментар