Търсене в този блог

понеделник, 18 юни 2018 г.

ГАЛАКТОБУРЕКО

Рецептата, която описвам по-долу е за голяма тава – 36×25 см. Галактобуреко или галактобюреко (γαλακτομπούρεκο) означава млечна баница (от γάλα  – мляко) и се приготвя от кори за баница между които има крем от мляко, яйца и грис. След като се опече,се залива с гъст захарен сироп с аромат на ванилия, портокал и лимон. Показала съм два начина на оформяне.Единият е традиционният,а другият е по-креативен.Взимаме две кори,слепваме ги с масло.Горната кора също намазваме с масло.Хващаме ги в средата/там,където се пресичат диагоналите/,въртим в кръг,но не до края.Трябва да останат незавити около 10 см.Обръщаме,слагаме част от плънката,завиваме като сарма и отново обръщаме.Така процедираме и с останалите кори.Накрая заливаме със сиропа.Това е сладкиш, в който ще се влюбите от първия път. Домашен крем, увит в кори за баница. Сиропиран, топящ се в устата, неповторим… Това е галактобуреко. Десерт с характер! Отличаващ се със свежест и сладост!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:




·                               - 1 пакет кори за баница
·               - 2 л прясно мляко
·               -  600 г захар
·               -  200 г ситен пшеничен грис
·               - 8 яйца
·               - 125 г разтопено масло
           - 1 чаена лъжица ванилова есенция



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


1. В дълбок съд разбийте яйцата с помощта на вилица.
2. Прибавете захарта и отново разбъркайте.
3. Прибавете гриса и пак разбъркайте на ръка до получаване на еднородна смес.
4. Изсипете млякото в тенджерка и го загрейте на котлона. С помощта на лъжица гребнете няколко пъти от горещото мляко и при непрекъснато бъркане го прибавете към яйчената смес. По този начин температурите на яйчената смес и млякото горе – долу ще се изравнят. Когато прясното мляко закъкри прибавете яйчената смес. Бъркайте непрекъснато. Когато отново сместа закъкри, варете още две – три минути. Трябва да се получи гъст крем. Оставете го в съда, в който сте го сварили да се поохлади. Разделете кремчето на 7 части с нож /корите в пакета обикновено са 14 бр./. То е гъсто и това ще стане много лесно.
5. Разтопете кравето масло.
6. С помощта на четка, намажете дъното на правоъгълна тава.
7. Вземете един лист от корите. С помощта на четката, го намажете с масло. Върху него сложете втора кора и така,докато наредите половината кори.Разпределете плънката и наредете по познатия начин втората част от корите.
9. Печем на 180 градуса  в предварително затоплена фурна. За около 35 – 45 минути сладкишът ще се зачерви. След готовност извадете вкусния десерт галактобуреко да се охлажда.
10. Изсипете водата , прецедения сок от портокала и захарта в тенджерка. Сложете тази смес да се загрее и захарта да се стопи. Бъркайте от време на време.
11. Залейте охладения десерт с горещия сироп.
12. Оставете вашето галактобуреко да престои за около 4 часа и сервирайте.

СИРОП


Продукти:
·                                 400 г захар
·                                 400 мл вода
·                                 настъргана кора от 1 портокал
·                                 настъргана кора от 1 лимон
·                                 1 п. ванилия
Всички продукти се смесват в тенджера и се оставят да поврат 5-6 минути. Сиропът се оставя да се охлади и се прецежда.
Когато сладкишът се изпече,се оставя за 5 минути да се охлади и докато е топъл ,се сиропира с лъжица (не наведнъж) с охладения захарен сироп.


Допълнение:
Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл. 




А ето и традиционното оформяне:









Дълбока тава с размери 36×25 см се намазва с малко разтопено масло. Половината кори за баница се нареждат в тавата, като всяка кора се намазва с разтопено масло. Изсипва се охладеният крем и се заглажда по цялата повърхност на тавата. Върху него се нареждат останалата половина от корите, като също се намазват една по една с разтопено масло. Кората най-отгоре се намазва с масло. Сладкишът се пече за около 45 минути, докато придобие златист цвят на повърхността.

Няма коментари:

Публикуване на коментар