Кексът е най-разпространеният десерт у нас.Има го в най-различни варианти.Аз ще ви предоставя моята рецепта,която наследих от майка си!Дъщеря ми казваше:Никой не може да направи кекс като на баба !Е,опитвам се да достигна нейното съвършенство,но никога няма да стане като на баба!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 5 яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 1/2 ч.ч. олио /разтопено масло/
- 1 п. бакпулвер
- 1ч.л. сода бикарбонат/равна/
- 2 и 1/2 ч.ч. брашно
- ванилия
Всички продукти са на стайна температура.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме с миксер яйцата и захарта до пухкава пяна.Добавяме ванилията и киселото мляко,в което сме разтворили содата.Разбиваме.Следва олиото /маслото/.Накрая прибавяме пресятото брашно,смесено с бакпулвера.Разбъркваме.Изсипваме във форма,намазана с масло.Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна.През първите 30 мин. не отваряме фурната,за да не спадне кекса.След това проверяваме с дървен шиш.Ако излиза сух, нашият кекс е готов.Изваждаяме го от фурната и го оставяме да изстине във формата.След това обръщаме в подходяща чиния.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 5 яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 1/2 ч.ч. олио /разтопено масло/
- 1 п. бакпулвер
- 1ч.л. сода бикарбонат/равна/
- 2 и 1/2 ч.ч. брашно
- ванилия
Всички продукти са на стайна температура.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме с миксер яйцата и захарта до пухкава пяна.Добавяме ванилията и киселото мляко,в което сме разтворили содата.Разбиваме.Следва олиото /маслото/.Накрая прибавяме пресятото брашно,смесено с бакпулвера.Разбъркваме.Изсипваме във форма,намазана с масло.Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна.През първите 30 мин. не отваряме фурната,за да не спадне кекса.След това проверяваме с дървен шиш.Ако излиза сух, нашият кекс е готов.Изваждаяме го от фурната и го оставяме да изстине във формата.След това обръщаме в подходяща чиния.
Няма коментари:
Публикуване на коментар