След сезона на тиквичките,идва сезонът на патладжаните!В нашия регион този зеленчук е любим и се приговя по много и различни начини.Днес ви предлагам първата от моите рецепти с патладжан - разядката Баба Гануш!Името е екзотично,но вкусът му ни е добре познат.Много прилича на нашенското кьопоолу.И малко инфо от уикипедия:
"Баба
гануш или бабагануш (baba-ganouj, baba
ghanoush, baba ganouzh на латиница; بابا غنوج на арабски; μελιτζανοσαλάτα на гръцки; баклажанная
икра на руски) е типична за Близкия изток разновидност
на кьопоолуто. Освен
традиционните патладжани, чесън и магданоз, в баба гануш
обикновено се слагат и сусамов тахан, лимонов сок и зехтин. "
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 6 патладжана
- сокът от два лимона
- 2 супени лъжици тахан
- сол на
вкус
- 1 едра скилидка чесън
- 1/4 чаша (една връзка) нарязан пресен магданоз
- 2
супени лъжици зехтин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Изпичам в чушкопек патладжаните.Оставям ги да престоят за половин час под капак,за да се задушат и по-лесно да се белят.Отстранявам ципата.Посолявам ги и ги оставям за два часа в тава под наклон,за да се отцеди горчивата вода.Слагам всички продукти в кухненския робот и ги смилам,но следя да не станат на каша.Декорирам според времето,с което разполагам и настроението!Да ви е сладко!Очаквайте и новите ми рецепти с патладжан!
Няма коментари:
Публикуване на коментар