Търсене в този блог

събота, 20 юли 2019 г.

БАБА ГАНУШ

След сезона на тиквичките,идва сезонът на патладжаните!В нашия регион този зеленчук е любим и се приговя по много и различни начини.Днес ви предлагам първата от моите рецепти с патладжан - разядката Баба Гануш!Името е екзотично,но вкусът му ни е добре  познат.Много прилича на нашенското кьопоолу.И малко инфо от уикипедия:
"Баба гануш или бабагануш (baba-ganouj, baba ghanoush, baba ganouzh на латиница; بابا غنوج на арабски; μελιτζανοσαλάτα на гръцки; баклажанная икра на руски) е типична за Близкия изток разновидност на кьопоолуто. Освен традиционните патладжаничесън и магданоз, в баба гануш обикновено се слагат и сусамов таханлимонов сок и зехтин. "














НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 6 патладжана
 - сокът от два лимона
 - 2 супени лъжици тахан
 - сол на вкус
 - 1 едра скилидка чесън
 - 1/4 чаша (една връзка) нарязан пресен магданоз
  - 2 супени лъжици зехтин


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Изпичам в чушкопек патладжаните.Оставям ги да престоят  за половин час под капак,за да се задушат и по-лесно да се белят.Отстранявам ципата.Посолявам ги и ги оставям за два часа  в тава под наклон,за да се отцеди горчивата вода.Слагам всички продукти в кухненския робот и ги смилам,но следя да не станат на каша.Декорирам според времето,с което разполагам и настроението!Да ви е сладко!Очаквайте и новите ми рецепти с патладжан!

Няма коментари:

Публикуване на коментар