Търсене в този блог

вторник, 23 юли 2019 г.

ПАТЛАДЖАНИ С ДОМАТЕН СОС В ГЛИНЕН СЪД

Години наред ползвам тази рецепта,която ми бе предадена от приятелка като Имам баялдъ!Вкусно,даже мога да кажа едно от най-вкусните летни ястия!Но като се порових в уикипедия,се оказа,че оригиналното ястие с това име изглежда и се приготвя по малко по-различен начин.Разликата не е голяма.При мен сосът е повече и покрива патладжаните.Но на нас така ни харесва и продължавам да си го приготвям по моята рецепта.И малко инфо за любознателните!☺☺☺

 "Имамбаялдъ“ (imam bayildi) на турски буквално означава „припадналият имам“. А словосъчетанието е познато в целия балкански регион като име на едно от най-вкусните турски зеленчукови ястия – патладжани, пълнени с лук, домати и чесън. Ястието се готви в зехтин и се сервира студено.
За името на Имамбаялдъ има много легенди, като официалната турска туристическа легенда гласи следното: когато жената на един имам му сготвила пълнен патладжан, той толкова се въодушевил, че припаднал от възторг. Друга версия на историята гласи, че влюбен в ястието имам припаднал от мъка, когато зехтинът свършил и жена му нямало с какво да сготви пълнените патладжани.Без значение дали някоя от двете легенди е вярна, Имамбаялдъ е едно от най-вкусните зеленчукови ястия, завещани ни от турците." 
Та,за да бъдем точни,ето моята рецепта за патладжани с доматен сос в гювеч!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 4 патладжана
- 2 – 3 глави кромид лук
- 1 морков
- 5-6 домата
- 3 – 4 скилидки чесън
- 3 с.л. зехтин (или олио)
- 1 връзка магданоз
- щипка кимион
- щипка черен пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- босилек







НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


 Патладжаните се обелват тънко и се нарязват на ивици, около 1 см дебели. Слагат се в купа и се заливат със студена солена  вода за 30 мин., за да си пуснат горчивия вкус. Лука се нарязва на шайби, чесъна  и  моркова на ситно. Доматите се бланшират, обелват и се настъргват на ренде или се смилат в кухненски робот. В дълбок тиган се загряват 2-3 с.л. олио и се задушават лука и чесъна до златисто.Прибавя се и лъжичка червен пипер. Добавят се настърганите домати, моркова и босилека   и се задушават около 5 мин. Патладжаните, които са си пуснали горчивия вкус се измиват със студена вода и се подсушават. В загрято олио се изпържват от двете страни до полуготовност.  Излишната мазнина се обира с еднократни кухненски кърпи  . Редят се в купа, в която се овкусяват с кимион и черен пипер.Друг вариант е да се запекат на грил тиган,като преди това се намажат с олио. В тавичка се редят патладжани, между тях се разпределя доматения сос със зеленчуци. Пече се в предварително загрята фурна до готовност, около 25-30 мин.Ястието се поднася студено, поръсено с нарязан магданоз.




Няма коментари:

Публикуване на коментар