Преди няколко дни в една от групите ми "пуснаха" мухата за този невероятен десерт!И кой каквото ще да казва,турската кухня е толкова богата на вкусове и текстури!Обичам да пробвам рецепти за сладкиши,тестени изделия,вегетариански ястия или ястия с агнешко месо .Сара Лафонтейн се вдъхновява от кухнята на Истанбул и създава свои неповторими рецепти!Тя казва,че в Турция се смесват кулинарни традиции от различни култури и се получава една неповторима палитра от вкусове и подправки!Разгледах оригиналните рецепти,но ги пречупих през моя вкус и предпочитания!
- 500 мл. студено мляко
- 40 г. кокосово брашно
- 60 г. брашно
- 50 г. кафява захар,която можете да замените с 4 с.л. мед или Стевия
- 1 ванилова захар или течна ванилия на вкус
- 1 супена лъжица масло
- едро смлени орехи
В тенджера със среден размер поставете млякото, добавете кокос, захарта/или друг подсладител/, ваниловата захар,сол за баланс и бавно изсипвайте брашното. Разбърквайте непрекъснато с дървена лъжица.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 500 мл. студено мляко
- 40 г. кокосово брашно
- 60 г. брашно
- 50 г. кафява захар,която можете да замените с 4 с.л. мед или Стевия
- 1 ванилова захар или течна ванилия на вкус
- 1 супена лъжица масло
- едро смлени орехи
- щипка сол
- ситно смлян шам фъстък
- сушени червени боровинки
- сушени червени боровинки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В тенджера със среден размер поставете млякото, добавете кокос, захарта/или друг подсладител/, ваниловата захар,сол за баланс и бавно изсипвайте брашното. Разбърквайте непрекъснато с дървена лъжица.
Сместа се оставя
да заври, но при непрекъснато разбъркване.Добавяме орехите. Накрая добавете маслото и изчакайте
да се разтопи.
Отстранете от
печката и докато десертът е още горещ ,прехвърлете в огнеупорна тава с размери 20 на 20 см.Разтръскайте тавата,за да се разнесе равномерно кремообразния десерт.
Покриваме с домакинско фолио и оставяме да се охлади в хладилник.
Декорирах с шам фъстък и сушените боровинки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар