Когато за пръв път открих рецептата за "мързелива" лютеница в "Любопитко",бях много благодарна на авторите на сайта!Години наред правех лютеницата в голяма тава отвън на огъня!В процеса ангажирах цялата фамилия.От друга страна след направата и изглеждахме така,сякаш се връщахме от сражение - с обгорени от пръските крака,зачервени от дима очи и зачервени от горещината на огъня!А този вариант ми звучи някак си по-интелигентно!Докато тя си пече,можеш да изгледаш хубав филм или да релаксираш на дивана със списание в ръка!И изобщо:лютеница-мечта!А на който и този начин му се струва трудоемък,не му остава нищо друго,освен да посети най-близкия магазин!Но вкусът няма да е същият!С гаранция!С годините направих някои малки промени в дозировката на продуктите и в технологията,но вкусът си остава незаменим!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 3 кг червени чушки/теглим,след като са почистени от дръжките и семената/
- 2 кг домати сорт "Рома"
- 1 кг патладжан/почистен от дръжките и кората/
- 1 кг моркови
- 3 глави лук
- 1ч.ч. захар/може да се замени и с мед,става още по-вкусно/
- 1/3 ч.ч. винен оцет
- 1/3 ч.ч. червено вино
- 3 с.л. сол
-1 1/2 ч.ч. олио
-1 глава чесън
- 4 с.л.сок от нар за допълнителна сладост
- подправки - черен пипер и кимион/прясно смлени/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Лютеницата приготвям винаги в глинен гювеч.Може би и затова вкусът е незаменим!Подготвям предварително продуктите по следния начин:Започвам с патладжана.Почиствам го и го нарязвам на едри късове.Поставям го в солена вода,за да излезе горчивия сок.През това време слагам тенджера с вода на котлона.Когато заври,попарвам доматите в нея за 3 мин. Изсипвам горещата вода и ги заливам със студена.Шокирам ги,както казват шеф готвачите!Така много лесно се отделя люспата.Нарязвам ги на половинки,след като съм ги обелила.Слагам ги в цедка,за да се отдели водата от доматите и да остане само сухо вещество.По този начин по-бързо ще изври течността на лютеницата и тя по-бързо ще стигне до филийките!Почиствам морковите и ти нарязвам на едро.Приготвям и лука по същия начин.Чушките ги почиствам ,нарязвам на едро и също ги попарвам във вряла вода.Така омекват и заемат по-малко място в съда.И можем да добавим още от този продукт.Ние обичаме лютеницата да е с повече чушки и по-сладка.Затова увеличих и захарта.Захарта,солта,олиото,оцета,сока от нар,червеното вино изсипвам в средата между отделните пластове.Патладжаните ги измивам и ги добавям към останалите продукти.При мен най-отгоре в съда са доматите и чушките.Поставям капака,но не плътно,за да излиза свободно парата.Включвам фурната на 250 градуса.По време на печенето разбърквам няколко пъти.Подправките и чесъна слагам половин час,преди да извадя гювеча от фурната.Зеленчуците трябва да останат на мазнина.Пасирам старателно!Не остава и следа от люспите на чушките.Аз я пасирам след като изстине,защото пасаторът ми има пластмасови части.Ако вашите са метални,действайте веднага!Можех да ползвам кухненския робот,защото каната ми е метална,но методът с пасатора ми се стори по-хигиеничен - остават по-малко съдове за миене!Трябва да ценим труда си,все пак!Но по съвет на съпруга ми направих една доза без пасиране.Получи се страхотна лятна манджичка!Насипваме в бурканчета.Моите са обикновени,с капачки "Омния".Излязоха 10 бр.Никак не е зле!Ще има и втора доза!Сигурна съм!Стерилизираме 20-30 мин.Чудесна гарнитура за пържолките през зимата!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 3 кг червени чушки/теглим,след като са почистени от дръжките и семената/
- 2 кг домати сорт "Рома"
- 1 кг патладжан/почистен от дръжките и кората/
- 1 кг моркови
- 3 глави лук
- 1ч.ч. захар/може да се замени и с мед,става още по-вкусно/
- 1/3 ч.ч. винен оцет
- 1/3 ч.ч. червено вино
- 3 с.л. сол
-1 1/2 ч.ч. олио
-1 глава чесън
- 4 с.л.сок от нар за допълнителна сладост
- подправки - черен пипер и кимион/прясно смлени/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Лютеницата приготвям винаги в глинен гювеч.Може би и затова вкусът е незаменим!Подготвям предварително продуктите по следния начин:Започвам с патладжана.Почиствам го и го нарязвам на едри късове.Поставям го в солена вода,за да излезе горчивия сок.През това време слагам тенджера с вода на котлона.Когато заври,попарвам доматите в нея за 3 мин. Изсипвам горещата вода и ги заливам със студена.Шокирам ги,както казват шеф готвачите!Така много лесно се отделя люспата.Нарязвам ги на половинки,след като съм ги обелила.Слагам ги в цедка,за да се отдели водата от доматите и да остане само сухо вещество.По този начин по-бързо ще изври течността на лютеницата и тя по-бързо ще стигне до филийките!Почиствам морковите и ти нарязвам на едро.Приготвям и лука по същия начин.Чушките ги почиствам ,нарязвам на едро и също ги попарвам във вряла вода.Така омекват и заемат по-малко място в съда.И можем да добавим още от този продукт.Ние обичаме лютеницата да е с повече чушки и по-сладка.Затова увеличих и захарта.Захарта,солта,олиото,оцета,сока от нар,червеното вино изсипвам в средата между отделните пластове.Патладжаните ги измивам и ги добавям към останалите продукти.При мен най-отгоре в съда са доматите и чушките.Поставям капака,но не плътно,за да излиза свободно парата.Включвам фурната на 250 градуса.По време на печенето разбърквам няколко пъти.Подправките и чесъна слагам половин час,преди да извадя гювеча от фурната.Зеленчуците трябва да останат на мазнина.Пасирам старателно!Не остава и следа от люспите на чушките.Аз я пасирам след като изстине,защото пасаторът ми има пластмасови части.Ако вашите са метални,действайте веднага!Можех да ползвам кухненския робот,защото каната ми е метална,но методът с пасатора ми се стори по-хигиеничен - остават по-малко съдове за миене!Трябва да ценим труда си,все пак!Но по съвет на съпруга ми направих една доза без пасиране.Получи се страхотна лятна манджичка!Насипваме в бурканчета.Моите са обикновени,с капачки "Омния".Излязоха 10 бр.Никак не е зле!Ще има и втора доза!Сигурна съм!Стерилизираме 20-30 мин.Чудесна гарнитура за пържолките през зимата!
Няма коментари:
Публикуване на коментар