Обичам заигравките с тесто!Обичам и да експериментирам с различни форми на бухтите!Рецептата ми остана от майка ми.Просто,лесно,икономично!Правила съм ги в какви ли не форми.Сега са елхички - с настроение за идващата Коледа!Обичам Коледаааа!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 1 кофичка кисело мляко с по-висок процент масленост
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. сол
- щипка захар
- 1/2 ч.л. оцет
- 1ч.л. ракия
- 1 жълтък/белтъка го оставяме за слепване на елхичките/
- брашно,колкото поеме/знам,че този термин не допада на младите домакини,но не може точно да се измери,на мен ми пое около 800г/ докато тестото спре да лепне по ръцете и може да се точи.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Всички продукти трябва да са със стайна температура.Разбиваме жълтъка и го добавяме към млякото.Разтваряме содата в оцета и добавяме и нея.Започва да шупти.Слагаме солта , захарта и ракията в млякото.И започваме да ръсим постепенно пресятото брашно,като същевременно месим.Когато тестото е готово,разточваме го на кора с дебелина 3 мм. Оставяме го за половин час и после започваме да изрязваме елементите на бухтите.Аз съм избрала три подходящи големини от звезди за коледни сладки.Изрязваме първата,най-голямата.В средата намазваме с белтък.В средата е втората по големина,и накрая залепваме най-малката.Натискаме с пръст в средата ,за да се слепят добре трите части.Пържим на умерена температура/при мен е степен 4 от 6 възможни/.Когато се зачервят отдолу,обръщаме.Не ги отцеждам на хартия,защото не поемат много мазнина/оцетът и ракията предотвратяват този процес/.Поръсваме с пудра захар.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 1 кофичка кисело мляко с по-висок процент масленост
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. сол
- щипка захар
- 1/2 ч.л. оцет
- 1ч.л. ракия
- 1 жълтък/белтъка го оставяме за слепване на елхичките/
- брашно,колкото поеме/знам,че този термин не допада на младите домакини,но не може точно да се измери,на мен ми пое около 800г/ докато тестото спре да лепне по ръцете и може да се точи.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Всички продукти трябва да са със стайна температура.Разбиваме жълтъка и го добавяме към млякото.Разтваряме содата в оцета и добавяме и нея.Започва да шупти.Слагаме солта , захарта и ракията в млякото.И започваме да ръсим постепенно пресятото брашно,като същевременно месим.Когато тестото е готово,разточваме го на кора с дебелина 3 мм. Оставяме го за половин час и после започваме да изрязваме елементите на бухтите.Аз съм избрала три подходящи големини от звезди за коледни сладки.Изрязваме първата,най-голямата.В средата намазваме с белтък.В средата е втората по големина,и накрая залепваме най-малката.Натискаме с пръст в средата ,за да се слепят добре трите части.Пържим на умерена температура/при мен е степен 4 от 6 възможни/.Когато се зачервят отдолу,обръщаме.Не ги отцеждам на хартия,защото не поемат много мазнина/оцетът и ракията предотвратяват този процес/.Поръсваме с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар