Търсене в този блог

понеделник, 10 септември 2018 г.

БАНИЧКИ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ

В Пловдивския край е много популярна тази баница!Наричат я още и зелник.Приготвя се обикновено през зимния сезон,когато зелето е втасало и е достатъчно кисело.Но в днешно време по всяко време по магазините има стерилизирано кисело зеле,така че не е проблем да си я приготвим винаги,когато ни се хапва.Но е добре да не е точно в най-големите горещини!Тогава рискуваме да изпием промишлени количества вода!И няма да ни е комфортно.Но времето вече захладня,така че пробвайте!Ще ви хареса!Предлагам няколко начина за оформяне на баничките!Изберете този,който най-много Ви допада.Но не е проблем да редим корите по нормалния начин в тавата,като редуваме две кори,намазани с мазнина и плънка.Или да намажем две кори с мазнина и да ги навием на руло!А рулото може да се навие на тънка пръчица и да се набере като баклава саралия.И изобщо:варианти много!Изберете вашия!





При тези банички слагаме плънката в средата,хващаме в центъра и въртим като центрофуга.Накрая завиваме отдолу като сармичка.










При тези  разпределяме плънката по целия лист,набираме като хармоника и накрая завиваме краищата отдолу.







Тук разпределяме плънката по целия лист,поставяме пръста в средата на късата страна и набираме листа.Накрая отново завиваме краищата отдолу.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 1 пакет кори "Белла"/добре е ,когато са по фини/
- 500г нарязано кисело зеле
- 150 мл олио
- черен пипер,мащерка


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Киселото зеле се задушава ,докато остане само на мазнина.Ако е много солено,предварително го изкисваме във вода.Добавяме подправките.Развиваме корите.Отделяме две,намазваме леко с олио и слагаме плънката.Оформяме баничките по избрания начин.През това време другите кори завиваме с влажна кърпа,за да не изсъхват.Когато всички банички са готови, ги намазваме отгоре с олио.Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса до зачервяване.



Няма коментари:

Публикуване на коментар