Търсене в този блог

неделя, 28 април 2019 г.

ВЕЛИКДЕНСКИ КУРАБИИ

От тридесет години ползвам тази рецепта и до сега не ме е подвела!Курабийките стават пръхкави,меки и не изсъхват,колкото и дълго да останат!Но при нас не се задържат дълго!През годините съм променяла само формата в зависимост от обстоятелствата!






























НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 1 ч.ч. разтопена мас
- 1 ч.ч. олио
- 2 ч.ч. захар/ако искате да са по-сладки,добавете още 1/2 ч.ч. захар/
- 4 яйца
- 1ч.ч. кисело мляко
- 3 п. амонячна сода
- 1ч.л. сода бикарбонат
- ванилия
- настъргана кора на един лимон
- брашно около 1 1/2 кг

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Рзбиваме яйцата със захарта до получаване на пяна.Добавяме киселото мляко,в което сме угасили амонячната сода.Следват  ванилията,лимоновата кора,олиото и маста.Разбиваме.Пресяваме брашното и заедно със содата бикарбонат ги добавяме постепенно в сместа.Отначало бъркаме с миксер ,а след това започваме да месим с ръце,докато тестото спре да лепне.Оформяме по желание.Може да се прекарат през шприц,машинка за мелене на месо,с поставена специална приставка или да разточим върху набрашнена повърхност слой с дебелина около 1/2 см и да изрязваме фигурки.Нареждаме в суха тава и печем на 180 градуса до порозовяване на нашите курабийки.След като изстинат,по желание поръсваме с пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар