Ако решите да избегнете Е-тата на готовата майонеза,можете да си приготвите домашна!Но тя пък няма голяма трайност!Затова,след като я приготвите, бързо и намерете приложение!Салати,десерти,основно,пухкави кифлички,сандвичи...Широко поле за приложението и!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 2 яйца
- 400 мл. олио или зехтин
- 2 щипки сол
- 1 с. л. прясно изцеден лимонов сок /1 к.л. лимонена киселина/
- 400 мл. олио или зехтин
- 2 щипки сол
- 1 с. л. прясно изцеден лимонов сок /1 к.л. лимонена киселина/
Продуктите да са на стайна температура!
Яйцата
са с различни размери и гъстотата на майонезата зависи от съотношението
яйца-олио. На едно яйце отиват около 200 мл. олио. Ако яйцата са малки , слагам
около 170 мл. за всяко яйце. Ако майонезата стане рядка, добавете олио и
пасирайте още веднъж – бавно! Една от основните причини да не се сгъсти
майонезата е именно големината на яйцата. Препоръчително е да се ползва висок
тесен съд (в моя случай е купата на пасатора). Приготвянето
наистина отнема само няколко минути . Чуквам яйцата,изсипвам олиото, следват солта и лимоновия сок. Потапям пасатора до
дъното. Пускам го на най-висока скорост и 7-8 секунди го държа ниско до дъното,
след което изтеглям бавно нагоре. Ако майонезата се получи рядка, добавете още
мъничко олио и доразбийте.Накрая може да овкусим с горчица,чесън ,копър,мащерка
или каквото ви харесва!Можем да я объркаме с извара ,а и като добавим филийка
домашен хляб...Вкусотия!
Няма коментари:
Публикуване на коментар