За празника реших да направя обикновена домашна торта.Отдавна не я бях приготвяла за семейството!Преди години ни беше любима!Но сега,при това многообразие на продукти /сметана,маскарпоне,крем сирене,течен шоколад,желатин/ предпочитанията се променят.Но вкусът на мамината торта си остава несравним!Естествено,малко я поукрасих за празника!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 2 ч.ч. захар
- 3 ч.ч. брашно/пресято с бакпулвера/
- 9 яйца
- 9 с.л. олио
- 9 с.л. вода
- 2 ванилии
- 1 1/2 п. бакпулвер
- 3 с.л. какао
- 200 г ситно смлени орехи
ЗА КРЕМА:
- 1 1/2 л прясно мляко
- 125 г краве масло
- 3 п. пудинг ванилия /за 500 мл мляко/
- 1 с.л. куркума
- 1 ч.ч. захар
- щипка сол за балансиране на вкуса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме яйцата и захарта на пяна.Добавяме олиото,водата,ванилията и отново разбъркваме.Пресяваме брашното.Постепенно го прибавяме и размесваме.Разделяме сместа в три еднакви купички.В едната разбиваме какао.Печем последователно блатовете на 180 градуса в тава с тефлоново покритие,която леко сме намазнили.Готовността проверяваме със суха клечка,когато видим,че блата се е зачервил.Ако тя излиза суха,блатът е готов!На дъното винаги остава пласт блат.Внимателно изстъргваме с дървена шпатула и оставяме настрани.Когато блатовете изстинат,приготвяме крема според указанията на опаковката.Добавяме куркума за приятен жълт цвят.Накрая,когато го свалим от котлона,добавяме маслото и бъркаме до пълното му разтопяване.Пристъпваме към сглобяването на тортата.Всеки блат разрязваме на три кръга с подръчни материали.След това сглобяваме,като редуваме кафяви и бяли кръгове.Най-добре щеше да бъде,ако блатовете бяха два бяли и два кафяви.Тогава щеше да се получи наистина шахматен ефект.Вие пробвайте в по-малка тава.Моята е с диаметър 32см.Когато тортата е готова,поръсваме с орехите.Ос
таналите трохи стриваме и правим нещо като гнезда за декорация.В тях поставяме декоративни яйчица-бонбони.За разкош - едно малко,сладко пиленце!Нашата обикновена великденска торта е готова!Весели празници!
- 2 ч.ч. захар
- 3 ч.ч. брашно/пресято с бакпулвера/
- 9 яйца
- 9 с.л. олио
- 9 с.л. вода
- 2 ванилии
- 1 1/2 п. бакпулвер
- 3 с.л. какао
- 200 г ситно смлени орехи
ЗА КРЕМА:
- 1 1/2 л прясно мляко
- 125 г краве масло
- 3 п. пудинг ванилия /за 500 мл мляко/
- 1 с.л. куркума
- 1 ч.ч. захар
- щипка сол за балансиране на вкуса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме яйцата и захарта на пяна.Добавяме олиото,водата,ванилията и отново разбъркваме.Пресяваме брашното.Постепенно го прибавяме и размесваме.Разделяме сместа в три еднакви купички.В едната разбиваме какао.Печем последователно блатовете на 180 градуса в тава с тефлоново покритие,която леко сме намазнили.Готовността проверяваме със суха клечка,когато видим,че блата се е зачервил.Ако тя излиза суха,блатът е готов!На дъното винаги остава пласт блат.Внимателно изстъргваме с дървена шпатула и оставяме настрани.Когато блатовете изстинат,приготвяме крема според указанията на опаковката.Добавяме куркума за приятен жълт цвят.Накрая,когато го свалим от котлона,добавяме маслото и бъркаме до пълното му разтопяване.Пристъпваме към сглобяването на тортата.Всеки блат разрязваме на три кръга с подръчни материали.След това сглобяваме,като редуваме кафяви и бяли кръгове.Най-добре щеше да бъде,ако блатовете бяха два бяли и два кафяви.Тогава щеше да се получи наистина шахматен ефект.Вие пробвайте в по-малка тава.Моята е с диаметър 32см.Когато тортата е готова,поръсваме с орехите.Ос
Няма коментари:
Публикуване на коментар