Търсене в този блог

петък, 7 декември 2018 г.

БАКЛАВА С КАДАИФ

Коледните празници наближават!Наближава и сезонът на тежките трапези!А какво е Коледа без баклава!Изпробвала съм различни варианти,но днес предлагам нещо различно - баклава с кадаиф!Идеята видях в едно клипче в интернет. https://www.facebook.com/Eloosra/videos/1794795523941754/UzpfSTI3MjY4MTI3MDE2ODg4NjoyNzI3MjgyMDM0OTc1MjY/Аз малко я промених според моите предпочитания.Проблем беше набавянето на суров кадаиф,но когато има желание,начин се намира!Осигурих кадаифа и вече нямаше пречки за осъществяване на новата рецепта.Заслужаваше си търсенето.Такава вкусотия се получи,че ядеш и ревеш!/Това пък къде ли го бях чула?Няма значение,защото изразът напълно подхожда на такъв десерт!/И така:



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:





































- 1 пакет /500г/ кори за баклава
- 500 г суров кадаиф
- 250 г разтопено масло

За сиропа:
- 1,200 л вода
- 1 кг захар
- 2 п. ванилия
- щипка лимонена киселина



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Отделяме две кори.Намазваме обилно с масло.Разделяме кадаифа на части според броя на корите.Вземаме първата част и я разпръсваме върху цялата площ на двете кори.Навиваме на плътно руло от късата страна.Разделяме на две и нареждаме рулцата в подходяща тава.Така процедираме до свършването на корите и кадаифа.Намазваме отгоре с масло и печем баклавата на 140 градуса без вентилатор до зачервяване.Оставяме я да изстине.Приготвяме сиропа.Когато водата заври,слагаме захарта и ванилията.Оставяме да ври около пет минути.Преди да отстраним от котлона,слагаме лимонената киселина.След като сиропа престои  5-6 минути и леко изстине ,заливаме баклавата.Ако той е горещ,кадаифът ще стане на каша.Когато десертът изстине,поръсваме с шам фъстък.Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар