Рецептата за
ароматни кифлички с майонеза в тестото, ми е любима!Обичам я заради простотата
и достъпността и.Тестото бухва бързо,става пухкаво,нежно,а как само ухае!Просто
нямам думи!И забележете:без масло и маргарин!
НЕОБХОДИМИ
ПРОДУКТИ:
- 500 мл прясно мляко
-
50 г прясна
мая
-
2 яйца
-
100г
майонеза
-
½ ч.ч. захар плюс 2 с.л.
- 1 кг брашно
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ:
Смесваме в
отделен съд маята,1ч.л. захар и 2 с.л. топло мляко.Поставяме на топло за
около15-20 мин..Разбиваме яйцата със захарта,добавяме майонезата и разтворената
мая.Размесваме всичко и добавяме пресятото брашно.Оставяме тестото на
топло,покрито с чиста кърпа.Предупреждавам,че много бързо втасва.Такова
майонезно тесто е подходящо за сладки кифли с пълнеж от локум или мармалад.А
също и за пирожки със солен пълнеж/яйца,кисели краставички,колбас/.Тук вече
можете да развихрите фантазията си!Оформянето е по желание.Аз ги направих по
обичайния начин.Разделих тестото на две части.Разточих кори,разделих всяка на
осем части,поставих локума и завих на големи кифли.А може да разделите тестото
на еднакви топчета и да поставите пълнежа в средата.Ще се получат чудесни
питки!След оформянето отново оставаме кифличките на топло до удвояване на обема
им.Преди да ги пъхнем във фурната,която предварително сме загряли на 180
градуса,ги намазваме със смес от жълтък,олио и прясно мляко.Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар