Търсене в този блог

неделя, 2 декември 2018 г.

КИФЛИ С МАЙОНЕЗА


Рецептата за ароматни кифлички с майонеза в тестото, ми е любима!Обичам я заради простотата и достъпността и.Тестото бухва бързо,става пухкаво,нежно,а как само ухае!Просто нямам думи!И забележете:без масло и маргарин!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

-      500 мл прясно мляко
-      50 г прясна мая
-      2 яйца
-      100г майонеза
-      ½  ч.ч. захар плюс 2 с.л.
-      1 кг брашно









НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Смесваме в отделен съд маята,1ч.л. захар и 2 с.л. топло мляко.Поставяме на топло за около15-20 мин..Разбиваме яйцата със захарта,добавяме майонезата и разтворената мая.Размесваме всичко и добавяме пресятото брашно.Оставяме тестото на топло,покрито с чиста кърпа.Предупреждавам,че много бързо втасва.Такова майонезно тесто е подходящо за сладки кифли с пълнеж от локум или мармалад.А също и за пирожки със солен пълнеж/яйца,кисели краставички,колбас/.Тук вече можете да развихрите фантазията си!Оформянето е по желание.Аз ги направих по обичайния начин.Разделих тестото на две части.Разточих кори,разделих всяка на осем части,поставих локума и завих на големи кифли.А може да разделите тестото на еднакви топчета и да поставите пълнежа в средата.Ще се получат чудесни питки!След оформянето отново оставаме кифличките на топло до удвояване на обема им.Преди да ги пъхнем във фурната,която предварително сме загряли на 180 градуса,ги намазваме със смес от жълтък,олио и прясно мляко.Добър апетит!










Няма коментари:

Публикуване на коментар