Тъй като в къщи недолюбваме содените питки,за Бъдни вечер традиция у нас е да се прави питка с мая и вода.И паричка,разбира се!Въпреки,че за нея се сещам все в последния момент!Може би затова на мен много рядко ми се пада.Смятам,че е достатъчно постна,за да спазим традицията!Питката за Бъдни вечер носи много символика.Затова я украсяваме с житен клас,пиленце,грозде,слънце,къща,чесън,орехи - всичко,за което смятаме,че ще ни донесе здраве и берекет!Ето и моята рецепта!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
-500 мл топла вода
-1 пакетче суха мая
-50 мл олио
-1,100 кг брашно
-1ч.л захар
-1ч.л. сол
-половин глава чесън
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Затоплям леко водата.Разтварям в нея захарта и солта.Добавям маята и също бъркам до пълното и разтваряне.Следва олиото и пресятото брашно,което се добавя на етапи.Месим до получаване на гладко тесто,което не лепне по ръцете.Покриваме с кърпа намазаното с олио ,тесто и оставяме на топло за около час.Премесваме тестото,оформяме питката и я слагаме в тава с тефлоново покритие,която сме намазали с олио.Предварително сме отделили топче от тестото,към което добавяме още брашно,за да стане по-твърдо и да не бухва много.Така ще се запазят формите от декорацията.Отново оставяме да втаса,докато почти удвои обема си,намазваме с олио и печем около 35 мин. на 180 градуса,като фурната е предварително загрята.Трябва да добие приятен златист цвят.За готовност проверяваме с дървен шиш.Ако излиза сух,нашата питка е готова!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
-500 мл топла вода
-1 пакетче суха мая
-50 мл олио
-1,100 кг брашно
-1ч.л захар
-1ч.л. сол
-половин глава чесън
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Затоплям леко водата.Разтварям в нея захарта и солта.Добавям маята и също бъркам до пълното и разтваряне.Следва олиото и пресятото брашно,което се добавя на етапи.Месим до получаване на гладко тесто,което не лепне по ръцете.Покриваме с кърпа намазаното с олио ,тесто и оставяме на топло за около час.Премесваме тестото,оформяме питката и я слагаме в тава с тефлоново покритие,която сме намазали с олио.Предварително сме отделили топче от тестото,към което добавяме още брашно,за да стане по-твърдо и да не бухва много.Така ще се запазят формите от декорацията.Отново оставяме да втаса,докато почти удвои обема си,намазваме с олио и печем около 35 мин. на 180 градуса,като фурната е предварително загрята.Трябва да добие приятен златист цвят.За готовност проверяваме с дървен шиш.Ако излиза сух,нашата питка е готова!
Няма коментари:
Публикуване на коментар