Търсене в този блог

неделя, 5 май 2019 г.

ТРИГУНИ

Преди много години,в нашето детство,съществуваха едни малки квартални сладкарнички,в които сладките изкушения бяха в изобилие!Може да е било греховно,може да е било нездравословно,но те създаваха чувство за уют и щастие!Там се наслаждавахме на сладкиши от всякакъв вид - натурални,без консерванти и оцветители.Там си "чуквахме" срещи с обожатели!Мили спомени от далечни времена,в които ще ви върна днес!











НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 500 г кори за баница/аз ползвах марка Guzel ,произведени в гр.Брезово/
- 2 яйца
- 100 г захар
- 150 г пресято брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 50 мл олио
- 150 г едро смлени орехи

За намазване на корите:

- 60 г масло и 80 г олио 


За сиропа:

- 600 мл вода
- 500 г захар
- 2 п. ванилия
- щипка лимонена киселина









НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разстиламе корите.Отделяме две от тях и ги намазваме със загрята смес от масло и олио.Загъваме по дължина на две ,отново намазваме ,в единия край слагаме от плънката и орехите  и завиваме правоъгълната кора до получаване  на триъгълник.Нареждаме в правоъгълна тава,намазана с олио.Отгоре отново намазваме с мазнина.Печем на 160 градуса до зачервяване.
Плънката приготвяме,като разбием яйцата със захарта до увеличаване на обема им,добавяме мазнината и пресятото с бакпулвера,брашно.
Сироп:слагаме водата да заври със захарта и ванилията.Ври около 5 мин.Добавяме щипка лимонена киселина.Оставяме сиропа да "почине" около 10 мин. и заливаме студените тригуни.Оставяме в хладилника да престоят двадесет и четири часа.



Няма коментари:

Публикуване на коментар