Два пъти в годината в нашето семейство се приготвя пълнено агне - на Гергьовден и на Успение на Св.Богородица - 15 август.Тази традиция е останала от поколения преди нас и продължава и до днес!Днес споделям с вас моята рецепта за пълнено агне,приготвено на пещ.Знам я от свекърва си,изпитана е в годините и не смятам да я променям.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- цяло агне,почистено и добре измито/чисто тегло около 15 кг/
- карантията от агнето
- 2 кг ориз
- 125 г масло
- 700 мл олио
- 500 г бланширани гъби
- кимион
- джоджен
- черен пипер
- червен пипер
- сол
- 4 л гореща вода
Начин на приготвяне:
Цялото агне леко се осолява и се поставя в подходящ съд за печене.Добре измитите вътрешности се сваряват добре.Преди да сварим чревцата,те се обръщат с помощта на тънка пръчица и се измиват се със студена вода.Когато всички те са обърнати,се посоляват обилно със сол,разтъркват се и се измиват със студена вода.Тази процедура се повтаря 2-3 пъти.Тогава можем да ги сложим в тенджерата при останалите дреболийки. Подробност при шкембето е,че след като го измием добре със студена вода,го попарваме за минута в гореща вода .Изваждаме го и с остър нож го остъргваме до бяло.След тази процедура и то отива в тенджерата при черния , белия дроб и чревцата.Бъбреците не се варят.Тях ги оставяме настрана заедно с булото. А малките парченца агнешки тлъстинки ги слагаме във фризера,за да се втвърдят.Когато дреболиите са готови,ги нарязваме на кубчета.Те се сваряват поетапно,затова трябва да проверяваме готовността им с вилица.Време е за плънката.В дълбока тенджера запържваме маслото и олиото едновременно.В противен случай маслото ще изгори.Не се притеснявайте от количеството мазнина.Когато тя си изпълни ролята,се отцежда на дъното на тавата.Можете да я ползвате за приготвяне на сос,като деглазирате с вино и добавите малко царевично нишесте. Или по-късно да овкусявате с нея ястията,които готвите.Добавяме нарязаните бъбреци и агнешки тлъстинки,които вече са станали по-твърди от престоя си във фризера и по-лесно се режат на дребни парченца.Когато и те се запържат,докато добият розов цвят,добавяме сварените и нарязани дреболии и червения пипер.Запържваме около десет минути.Добавяме измития ориз,гъбите,кимиона,джоджена , черния пипер и солта.Отново запържваме,докато оризът стане прозрачен.Прибавяме горещата вода,която е в съотношение две към едно спрямо ориза и когато сместа заври,намаляваме котлона на средна степен.Разбъркваме от време на време докато водата се поеме от ориза.С тази смес напълваме агнето,зашиваме отвора и намазваме цялото агне с олио.Покриваме с булото,което предварително сме потопили в топла вода.По този начин то по-добре се разстила.Добавяме в тавата 2 л студена вода,покриваме плътно с алуминиево фолио и пъхаме в пещта.Преди години имаше такива на дърва,но днес пълненото агне се пече в електрическа пещ.Вкусът остава непроменен!Да си оближеш пръстите!Пече се около 12 часа.Обикновено това става през нощта.На сутринта ароматът му се носи из цялата къща и постепенно събира домочадието около трапезата.Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар