ПАННА КОТА!Любим десерт!За пръв път видях как я приготвят в едно кулинарно предаване в Индонезия!Останах с впечатлението,че приготвянето и е трудно,почти невъзможно!Но късметът на начинаещия проработи и ми се получи от първия път!Хареса ми и изпробвах различни варианти на една рецепта.След това пробвах рецепти и с други съставки,като внасях промени според вкуса си.Тях ще публикувам след няколко дни.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 300 мл
прясно мляко
- 500 мл
течна сладкарска сметана с над 30% масленост
- 150 гр
захар
- ванилия
- 2
пакетчета желатин на Dr. Oetker
- 200 гр
горски плодове (използвах замразени ягоди)
- 5 с. л
захар
Приготвяме двата слоя отделно - първо
желирания слой с горските плодове и след това самата панна кота.
За горният слой с плодовете - загряваме ги с малко вода/колкото да ги покрие/,
добавяме захарта, разбъркваме и добавяме предварително набъбналия и втечнен пакет
желатин/аз го втечнявам за секунди в микровълновата/. Изсипах тази смес във формичките /или в голяма форма/
и охладих желето във фризера за около 20 минути. През това време приготвих панна
котата.
За основната смес - накисваме цялото
пакетче желатин в няколко супени лъжици хладка вода ,докато набъбне.
Загряваме на умерен огън млякото,
ванилията и захарта. Охлаждаме и прибавяме сметаната. Разтопяваме желатина на
водна баня или в микровълнова фурна, като внимаваме да не заври. Постепенно
добавяме по малко от желатина към млечната смес.
Към вече охладените желирани плодове,
добавяме панна котата и оставяме в хладилника за 5 часа, може и една нощ.Идеалният
десерт за топлите дни,които ,надявам се,предстоят!
Няма коментари:
Публикуване на коментар