Търсене в този блог

събота, 18 май 2019 г.

ПАНАКОТА С ЖЕЛЕ ОТ ЯГОДИ


ПАННА КОТА!Любим десерт!За пръв път видях как я приготвят в едно кулинарно предаване в Индонезия!Останах с впечатлението,че приготвянето и е трудно,почти невъзможно!Но късметът на начинаещия проработи и ми се получи от първия път!Хареса ми и изпробвах различни варианти на една рецепта.След това пробвах рецепти и с други съставки,като внасях промени според вкуса си.Тях ще публикувам след няколко дни.

















НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


- 300 мл прясно мляко
- 500 мл течна сладкарска сметана с над 30% масленост
- 150 гр захар
- ванилия
- 2 пакетчета желатин на Dr. Oetker
- 200 гр горски плодове (използвах замразени ягоди)
- 5 с. л захар

 НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Приготвяме двата слоя отделно - първо желирания слой с горските плодове и след това самата панна кота.
За горният слой с плодовете  - загряваме  ги с малко вода/колкото да ги покрие/, добавяме захарта, разбъркваме и добавяме предварително набъбналия и втечнен пакет желатин/аз го втечнявам за секунди в микровълновата/. Изсипах тази смес във формичките /или в голяма форма/ и охладих желето във фризера за около 20 минути. През това време приготвих панна котата.
За основната смес - накисваме цялото пакетче желатин в няколко супени лъжици хладка вода ,докато набъбне.
Загряваме на умерен огън млякото, ванилията и захарта. Охлаждаме и прибавяме сметаната. Разтопяваме желатина на водна баня или в микровълнова фурна, като внимаваме да не заври. Постепенно добавяме по малко от желатина към млечната смес.

Към вече охладените желирани плодове, добавяме панна котата и оставяме в хладилника за 5 часа, може и една нощ.Идеалният десерт за топлите дни,които ,надявам се,предстоят!















Няма коментари:

Публикуване на коментар