Отново съм настроена на ретро вълна!И отново съм в малка квартална сладкарничка от моята младост!Пловдивчани сигурно още си спомнят емблематичната сладкарница "Букет",която се намираше срещу централна гара.На нейните витрини освен толумбичките,кадаифите,тригуните,мелчетата,витошките погледите привличаха и неповторимите саварини!Опитах се да повторя вкуса им,като ползвах рецепта от книгата "Сладкарско изкуство" на издателство "Техника",издадена през 1982 г. Автор е София Смолницка - гуру в кулинарията по онова време!Позволих си да внеса съвсем леки промени в рецептата,съобразявайки се с промените в готварството през годините!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За около 10 броя
- 250 г брашно
- 20 г жива мая
- 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 120 г масло
- 6 яйца
- 50 г захар
- настъргана кора на един лимон/само жълтата част/
- щипка сол
- 1 ч.л. ром
За сиропа:
- 500 мл вода
- 300 г захар
- ванилия
- щипка лимонена киселина
Всички продукти/без лимонената киселина,тя се слага в края на варенето/ се смесват и се оставя сиропът да заври.Ври около 5 мин.,преди да го отстраним от котлона.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се размива в млякото с добавка на малко захар и брашно и се оставя на топло да шупне.Маслото се разбива със захарта и яйцата и към сместа постепенно се прибавят останалата част от брашното,солта,рома и настърганата лимонова кора.Накрая се прибавя втасалата мая.Тестото се разбива с лъжица и се оставя на топло да втаса,разпределя се в намаслени форми за мъфини до 2/3 от обема им,в които втасва втори път около 30 мин..Саварините се пекат на 170 градуса до златист цвят.Още топли се потапят в предварително приготвения и и охладен сироп.От време на време се обръщат,за да поемат по-добре сиропа.Гарнират се с плодове и сметана.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За около 10 броя
- 250 г брашно
- 20 г жива мая
- 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 120 г масло
- 6 яйца
- 50 г захар
- настъргана кора на един лимон/само жълтата част/
- щипка сол
- 1 ч.л. ром
За сиропа:
- 500 мл вода
- 300 г захар
- ванилия
- щипка лимонена киселина
Всички продукти/без лимонената киселина,тя се слага в края на варенето/ се смесват и се оставя сиропът да заври.Ври около 5 мин.,преди да го отстраним от котлона.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се размива в млякото с добавка на малко захар и брашно и се оставя на топло да шупне.Маслото се разбива със захарта и яйцата и към сместа постепенно се прибавят останалата част от брашното,солта,рома и настърганата лимонова кора.Накрая се прибавя втасалата мая.Тестото се разбива с лъжица и се оставя на топло да втаса,разпределя се в намаслени форми за мъфини до 2/3 от обема им,в които втасва втори път около 30 мин..Саварините се пекат на 170 градуса до златист цвят.Още топли се потапят в предварително приготвения и и охладен сироп.От време на време се обръщат,за да поемат по-добре сиропа.Гарнират се с плодове и сметана.
Няма коментари:
Публикуване на коментар