Любимата баница в къщи е тази със спанак и сирене!Правя я с обикновени или пълнозърнести кори,даже и с арменски хляб/лаваш/.Винаги става сполучлива!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 1 п. кори /500г/
- 300 г сирене,отцедено от саламурата
- 500 г пресен спанак/бланширан и изцеден/
- 5 яйца
- 200 мл газирана вода
- 5 с.л. кисело мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 150 мл олио
- 30 г масло
- 1ч.л. сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Тавата,която ползвам е с диаметър 30 см.Обикновена,емайлирана.Не ползвам и хартия за печене,което си има причина.Намазвам дъното на тавата с олио.Нареждам 3-4 кори,като ги нагъвам като хармоника /общо корите са около 12-13 бр./.Разпределям една трета от спанака и натрошеното сирене.Поливам с малко олио.Поставям следващите кори.Следва отново спанак,сирене и олио.И така до изчерпване на плънката.С последните две кори покривам баницата.Нарязвам я на квадрати и заливам със смес от разбитите яйца,газираната вода,киселото мляко,солта и содата.На няколко места поставям кубчета масло.Пека на 170 градуса в предварително загрята фурна.И когато баницата се зачерви добре, я изваждам и обръщам с дъното нагоре,като я закрепвам на две бурканчета от лютеница.Тя постепенно се издува и става много пухкава.Когато изстине, я обръщам и нарязвам.Ако тавата е с незалепващо покритие или има хартия за печене на дъното,като обърнем баницата,тя просто ще се изсипе от тавата,тъй като не е залепнала за дъното.Поднасям със салатка или чаша кисело мляко!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 1 п. кори /500г/
- 300 г сирене,отцедено от саламурата
- 500 г пресен спанак/бланширан и изцеден/
- 5 яйца
- 200 мл газирана вода
- 5 с.л. кисело мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 150 мл олио
- 30 г масло
- 1ч.л. сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Тавата,която ползвам е с диаметър 30 см.Обикновена,емайлирана.Не ползвам и хартия за печене,което си има причина.Намазвам дъното на тавата с олио.Нареждам 3-4 кори,като ги нагъвам като хармоника /общо корите са около 12-13 бр./.Разпределям една трета от спанака и натрошеното сирене.Поливам с малко олио.Поставям следващите кори.Следва отново спанак,сирене и олио.И така до изчерпване на плънката.С последните две кори покривам баницата.Нарязвам я на квадрати и заливам със смес от разбитите яйца,газираната вода,киселото мляко,солта и содата.На няколко места поставям кубчета масло.Пека на 170 градуса в предварително загрята фурна.И когато баницата се зачерви добре, я изваждам и обръщам с дъното нагоре,като я закрепвам на две бурканчета от лютеница.Тя постепенно се издува и става много пухкава.Когато изстине, я обръщам и нарязвам.Ако тавата е с незалепващо покритие или има хартия за печене на дъното,като обърнем баницата,тя просто ще се изсипе от тавата,тъй като не е залепнала за дъното.Поднасям със салатка или чаша кисело мляко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар