Добре е,когато имаш приятели!Но още по-добре е,когато твоите приятели взимат присърце хобито ти и стават съпричастни на това,което ти доставя удоволствие!Благодаря на Penca
Giannioti ,един страшно добър и интелигентен човек, за идеята,която ми даде!Тя ми изпрати клип и ме предизвика да направя този невероятен сладкиш.Получи се нещо различно от всичко,познато до сега,но и невероятно вкусно!Споделям с вас резултата от предизвикателството на Пени!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За тестото:
- 2 бр. яйца
- 125 г захар
- 150 мл прясно мляко
- 100 мл олио или комбинация от 60 г размекната свинска мас/60 г масло/ и 40 мл олио
- 2 п. ванилия
- кората на един лимон
- 500г брашно
- 1 и 1/2 п. суха мая или 30 г прясна мая
- 30 г масло на стайна температура за намазване на корите
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Тестото го замесвам в хлебопекарната.Може някой да ме упрекне,че най-добре се меси на ръка,но защо тогава купуваме тези скъпи уреди?Нали ,за да ни улеснят в ежедневието!И така:Разбивам леко двете яйца.Сипвам ги в контейнера на хлебопекарната.Сипвам и затопленото прясно мляко,в което съм разтворила захарта.Добавям мазнината,ванилията,лимоновата кора,пресятото брашно/аз ползвам "София Мел"/ и най-отгоре маята/ако е суха/.Ако е прясна,предварително я размивам в прясното мляко.Поставям контейнера в хлебопекарната и включвам на програмата за ТЕСТО.След 20 мин. изключвам машината и я пускам отново на същата програма.Изчаквам до края.Получава се фино и нежно бухнало тесто.Разделям го на две части.Разточвавам две кори,намазвам ги с масло,поръсвам с канела и кафява захар.Двете кори ги разделям още на две и се получават четири ленти.През това време си хващам един помощник да ми обели и нареже на четири парчета пет ябълки.Слагам в тиган 100г захар и оставям да се карамелизира.Добавям 125 г масло.Когато маслото се разтопи,прибавям и ябълките.Държа ги на котлона около 5 мин.Свалям ги от котлона и ги пресипвам в по-дълбока тава с диаметър около 26 см.Връщам се отново при корите.Навивам първата на руло.Около нея навивам втората,след нея третата и четвърта. Получава се едно огроомно руло,което поставям върху карамелизираните ябълки.Леко притискам с ръце,за да се покрият с тестото всички ябълки. Предварително загрявам фурната на 170 градуса.Пъхам сладкиша в загрятата фурна.След като леко се зачерви ,поставям върху него лист алуминиево фолио.Пече се около 40 мин. Готовността проверявам с клечка.Тя трябва да излиза суха от сладкиша.
Giannioti ,един страшно добър и интелигентен човек, за идеята,която ми даде!Тя ми изпрати клип и ме предизвика да направя този невероятен сладкиш.Получи се нещо различно от всичко,познато до сега,но и невероятно вкусно!Споделям с вас резултата от предизвикателството на Пени!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За тестото:
- 2 бр. яйца
- 125 г захар
- 150 мл прясно мляко
- 100 мл олио или комбинация от 60 г размекната свинска мас/60 г масло/ и 40 мл олио
- 2 п. ванилия
- кората на един лимон
- 500г брашно
- 1 и 1/2 п. суха мая или 30 г прясна мая
- 30 г масло на стайна температура за намазване на корите
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Тестото го замесвам в хлебопекарната.Може някой да ме упрекне,че най-добре се меси на ръка,но защо тогава купуваме тези скъпи уреди?Нали ,за да ни улеснят в ежедневието!И така:Разбивам леко двете яйца.Сипвам ги в контейнера на хлебопекарната.Сипвам и затопленото прясно мляко,в което съм разтворила захарта.Добавям мазнината,ванилията,лимоновата кора,пресятото брашно/аз ползвам "София Мел"/ и най-отгоре маята/ако е суха/.Ако е прясна,предварително я размивам в прясното мляко.Поставям контейнера в хлебопекарната и включвам на програмата за ТЕСТО.След 20 мин. изключвам машината и я пускам отново на същата програма.Изчаквам до края.Получава се фино и нежно бухнало тесто.Разделям го на две части.Разточвавам две кори,намазвам ги с масло,поръсвам с канела и кафява захар.Двете кори ги разделям още на две и се получават четири ленти.През това време си хващам един помощник да ми обели и нареже на четири парчета пет ябълки.Слагам в тиган 100г захар и оставям да се карамелизира.Добавям 125 г масло.Когато маслото се разтопи,прибавям и ябълките.Държа ги на котлона около 5 мин.Свалям ги от котлона и ги пресипвам в по-дълбока тава с диаметър около 26 см.Връщам се отново при корите.Навивам първата на руло.Около нея навивам втората,след нея третата и четвърта. Получава се едно огроомно руло,което поставям върху карамелизираните ябълки.Леко притискам с ръце,за да се покрият с тестото всички ябълки. Предварително загрявам фурната на 170 градуса.Пъхам сладкиша в загрятата фурна.След като леко се зачерви ,поставям върху него лист алуминиево фолио.Пече се около 40 мин. Готовността проверявам с клечка.Тя трябва да излиза суха от сладкиша.
Няма коментари:
Публикуване на коментар