Когато в къщи се разнесе аромат на ябълки и канела,значи Коледа е наблизо!Обичам това време на годината!С прекрасните багри на есента,с изобилието на плодове и зеленчуци и с усещането за Коледа!Когато къщата е пълна с хора,разговорите са на по-висок тон,традиционните ястия са приготвени...В къщи цари уют и топлина!Но до тогава ще се насладим максимално на удоволствията,които ни предлага златокосата есен!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
-
4 ябълки
-
100 мл прясно
мляко
-
100 мл олио
-
4 яйца
-
180 гр захар
-
300 г брашно
-
1 ч.л. сода бикарбонат
-
1 ч.л. канела на прах
-
50 г пудра захар
-
5 с.л. оцет
Всички продукти да са на стайна
температура!
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата и захарта до кремообразна смес/добре е
захарта да не е на големи кристали,по-лесно се разбива/.Добавяме олиото и
прясното мляко.Разбъркваме внимателно с шпатула само в една посока.Пресяваме
брашното,канелата и содата,предварително пресяти.Продължаваме да бъркаме с
шпатулата.Ако не можем да хомогенизираме по този начин сместа,включваме за
кратко на ниски обороти миксера.Целта е сместа да не загуби обема си.
Преди да започнем цялата тази процедура, си приготвяме
ябълките.Може да са сладки,но не е проблем и да са по-кисели.Тогава се получава
контраст на вкусовете сладко и кисело и също е много приятно.Обелваме
ябълките,нарязваме ги на полумесеци,като още като нарежем първата, я слагаме
във вода,в която сме разтворили 5 с.л. оцет.Така ябълките запазват цвета
си,докато дойде моментът да ги ползваме.
Намазваме тавичка с падащ ринг с олио и я застиламе с хартия
за печене.Изсипваме половината кексова смес,нареждаме един ред ябълки във вид
на розетка.Върху тях изсипваме останалата част от кексовата смес.Нареждаме
втори ред ябълки.Поръсваме с кафява захар,за да се получи карамелена коричка
след печенето.Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна около 45 мин.Тогава
отваряме фурната и проверяваме готовността със суха клечка.Изключваме фурната и
оставяме сладкиша в нея още около 10 мин.Изваждаме и го оставяме да се
охлади.Тогава оделяме ринга,поръсваме с пудра захар и нарязваме сладкиша.Може
да се поднесе,гарниран с бита сметана.Неустоимо вкусен и ароматен
десерт!Пробвайте го!Няма да съжалявате!
Няма коментари:
Публикуване на коментар