Търсене в този блог

събота, 20 октомври 2018 г.

ПУХКАВ ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ

Когато в къщи се разнесе аромат на ябълки и канела,значи Коледа е наблизо!Обичам това време на годината!С прекрасните багри на есента,с изобилието на плодове и зеленчуци и с усещането за  Коледа!Когато къщата е пълна с хора,разговорите са на по-висок тон,традиционните ястия са приготвени...В къщи цари уют и топлина!Но до тогава ще се насладим максимално на удоволствията,които ни предлага златокосата есен!














НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

-         4 ябълки
-          100 мл прясно мляко
-         100 мл олио
-         4 яйца
-         180 гр захар
-         300 г брашно
-         1 ч.л. сода бикарбонат
-         1 ч.л. канела на прах
-         50 г пудра захар
-         5 с.л. оцет

Всички продукти да са на стайна температура!






Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата и захарта до кремообразна смес/добре е захарта да не е на големи кристали,по-лесно се разбива/.Добавяме олиото и прясното мляко.Разбъркваме внимателно с шпатула само в една посока.Пресяваме брашното,канелата и содата,предварително пресяти.Продължаваме да бъркаме с шпатулата.Ако не можем да хомогенизираме по този начин сместа,включваме за кратко на ниски обороти миксера.Целта е сместа да не загуби обема си.
Преди да започнем цялата тази процедура, си приготвяме ябълките.Може да са сладки,но не е проблем и да са по-кисели.Тогава се получава контраст на вкусовете сладко и кисело и също е много приятно.Обелваме ябълките,нарязваме ги на полумесеци,като още като нарежем първата, я слагаме във вода,в която сме разтворили 5 с.л. оцет.Така ябълките запазват цвета си,докато дойде моментът да ги ползваме.

Намазваме тавичка с падащ ринг с олио и я застиламе с хартия за печене.Изсипваме половината кексова смес,нареждаме един ред ябълки във вид на розетка.Върху тях изсипваме останалата част от кексовата смес.Нареждаме втори ред ябълки.Поръсваме с кафява захар,за да се получи карамелена коричка след печенето.Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна около 45 мин.Тогава отваряме фурната и проверяваме готовността със суха клечка.Изключваме фурната и оставяме сладкиша в нея още около 10 мин.Изваждаме и го оставяме да се охлади.Тогава оделяме ринга,поръсваме с пудра захар и нарязваме сладкиша.Може да се поднесе,гарниран с бита сметана.Неустоимо вкусен и ароматен десерт!Пробвайте го!Няма да съжалявате!


Няма коментари:

Публикуване на коментар