Куркубинята е традиционен сиропиран гръцки десерт!В
оригиналната рецепта тя е пържена,но при приготвянето и аз пречупих оригинала съобразно моите вкусове
и с оглед да избегна процеса на пържене!И въпреки всичко се получи голяма
вкусотия!Освен това не ползвах от най-фините кори,а от триъгълните турски,които
са малко по плътни.Но пък от тях се получиха чудни пурички,което беше и целта
ми.Горещо ви препоръчвам тази рецепта!Особено на тези от вас,на които сиропираните
десерти са любими!Корите поемат сиропа много по-бързо от баклавата,плътни са,не
се разкашкват и след кратък период от време са готови за консумация!И много
бързо свършват!Длъжна съм да ви предупредя!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
-
1 пакет турски триъгълни кори за баница /400г/
-
125 г разтопено масло на стайна температура
-
2 ч.ч. захар
-
2 ч.ч. вода
-
2 п.ванилия
-
щипка лимонена киселина
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Намазваме всяка кора обилно с масло.Навиваме плътни пурички,като
започваме от широката страна.Връхчето на кората намокряме,за да прилепне плътно
и да не се развие пурата.Нареждаме пурите в тавата от печката,която сме покрили
с хартия за печене една до друга.Тавата
е напълно достатъчна за количеството кори.Накрая ги намазваме и отгоре с
масло.Печем до зачервяване на 170 градуса.Когато ги извадим от фурната,ги
заливаме със студения сироп.Той се приготвя предварително.Слагаме водата и
захарта в тенджера.Когато сиропът заври,го оставяме да ври около 5 мин.Слагаме
ароматите и щипка лимонена киселина.Отстраняваме от котлона и оставяме да
изстине напълно.Изваждаме горещите пурички,нареждаме ги в подходящ съд и
заливаме със студения сироп.Ако не са достатъчно омекнали след като изстинат,повтаряме процедурата.Изцеждаме сиропа,слагаме го да заври и отново
заливаме куркубините.Ако ни е останало масло след намазването,добавяме го към
сиропа.Накрая посипваме с шам фъстък – за декорация,вкус и текстура!Надявам
се,че и на вас ще допадне моя вариант за куркубиня,както допадна и на мен!Ммм!
Няма коментари:
Публикуване на коментар