Търсене в този блог

събота, 13 октомври 2018 г.

КУРКУБИНЯ

Куркубинята е традиционен сиропиран гръцки десерт!В оригиналната рецепта тя е пържена,но при приготвянето и  аз пречупих оригинала съобразно моите вкусове и с оглед да избегна процеса на пържене!И въпреки всичко се получи голяма вкусотия!Освен това не ползвах от най-фините кори,а от триъгълните турски,които са малко по плътни.Но пък от тях се получиха чудни пурички,което беше и целта ми.Горещо ви препоръчвам тази рецепта!Особено на тези от вас,на които сиропираните десерти са любими!Корите поемат сиропа много по-бързо от баклавата,плътни са,не се разкашкват и след кратък период от време са готови за консумация!И много бързо свършват!Длъжна съм да ви предупредя!














НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

-         1 пакет турски триъгълни кори за баница /400г/
-         125 г разтопено масло на стайна температура
-         2 ч.ч. захар
-         2 ч.ч. вода
-         2 п.ванилия
-         щипка лимонена киселина





НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Намазваме всяка кора обилно с масло.Навиваме плътни пурички,като започваме от широката страна.Връхчето на кората намокряме,за да прилепне плътно и да не се развие пурата.Нареждаме пурите в тавата от печката,която сме покрили с хартия за печене  една до друга.Тавата е напълно достатъчна за количеството кори.Накрая ги намазваме и отгоре с масло.Печем до зачервяване на 170 градуса.Когато ги извадим от фурната,ги заливаме със студения сироп.Той се приготвя предварително.Слагаме водата и захарта в тенджера.Когато сиропът заври,го оставяме да ври около 5 мин.Слагаме ароматите и щипка лимонена киселина.Отстраняваме от котлона и оставяме да изстине напълно.Изваждаме горещите пурички,нареждаме ги в подходящ съд и заливаме със студения сироп.Ако не са достатъчно омекнали след като  изстинат,повтаряме процедурата.Изцеждаме сиропа,слагаме го да заври и отново заливаме куркубините.Ако ни е останало масло след намазването,добавяме го към сиропа.Накрая посипваме с шам фъстък – за декорация,вкус и текстура!Надявам се,че и на вас ще допадне моя вариант за куркубиня,както допадна и на мен!Ммм!


Няма коментари:

Публикуване на коментар