Този път при приготвянето на питката реших да смеся типово и
бяло брашно.Получи се!Нормално се разви процесът на втасване ,а също и на
изпичане.Следващият път ще пробвам само с типово брашно.Интересно ми е да
експериментирам с брашната!Затова ще има още опити.По този начин ще
усъвършенствам и формите.Та нали практиката е най-добрият учител !
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
-
150 мл леко затоплено мляко
-
150 мл леко затоплена вода
-
100 мл олио
-
200г сирене
-
2 яйца
-
1 пакетче /11 г/ суха инстантна мая
-
5 с.л. кисело мляко/на стайна температура/
-
1 ч.л. захар
-
1 ч.л. сол
-
900 г брашно/типово и бяло в съотношение 1:1/
-
масло/мас/ за намазване на корите
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В топлата смес от мляко и вода добавяме маята,захарта и 3
с.л. брашно.Покриваме с кърпа и оставяме така около 15 мин. да се активира
маята.След това добавяме киселото мляко,олиото,разбитите яйца /единия жълтък го
оставяме за намазване на питката/.Разбъркваме добре получената смес и добавяме
по малко брашно,като същевременно бъркаме с миксера/с приставките за тесто/.Когато
сместа стане по-гъста,месим с ръце,докато тестото стане гладко и не залепва по
ръцете.Оставяме го в купа,намазана с олио и отгоре също го намазваме с олио.Покриваме
с фолио за свежо съхранение и оставяме на топло,докато удвои обема си.Отново го
примесваме,като ръсим по малко брашно и оформяме питката.
Разделяме тестото на девет по-малки и една по-голяма
топка.Едната по-малка разделяме на осем части.От тях ще оформим
фитилчета.Останалите осем ги оформяме така:разтегляме с ръце кръг с диаметър 20
см.Намазваме с мазнина,слагаме натрошеното сирене и оформяме топчета.Нареждаме
ги в кръг в тава с размер 28 см или форма за торта със същия диаметър,като
предварително застиламе тавата с хартия за печене.Оформяме между дланите
фитилчетата и ги поставяме върху топчетата.В средата слагаме по-голямото
топче,оформено като другите/разтеглено,намазано с масло и поръсено със сирене/.Оставяме
тавата на топло място или във фурна,включена на 40 градуса.Като видим,че
питката започва да втасва,изваждаме я и я намазваме с жълтък,разбит с малко
олио и поръсваме с мак и сусам.През това време загряваме фурната на 200
градуса.Слагаме питката в загрятата фурна и след като се зачерви,покриваме с лист
алуминиево фолио,за да не изгори.След около 30 минути проверяваме със суха
клечка готовността на питката.Изваждаме я и я поръсваме с вода.Завиваме с
кърпа,за да омекне кората.Ако я предпочитате по-хрупкава,можете да пропуснете
тази процедура.Нашата питка-слънце е готова!
Няма коментари:
Публикуване на коментар