Търсене в този блог

петък, 27 септември 2019 г.

БАКЛАВА С ЯБЪЛКИ

Времето застудя,на пазара се появиха чудесни български сортове ябълки от новата реколта и няма как да не приготвим любим десерт,в който са съчетани любими вкусове!Баклавата с ябълки задоволява нуждата ми от нещо сиропирано,а в същото време усещам нежния  аромат на любимите ябълки!И като добавим оформянето на баклавата като саралийки,удоволствието е пълно!




















НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


- 1 пакет кори за баклава
- 50 мл мазнина  / 1/2 олио плюс ½ разтопено масло /

За плънката:

- 1,500 кг ябълки
- канела 
- 100 г галета 
- 3 с.л. изцеден сок от лимон
- 300 г едро смлени орехи
- 3 с.л. захар  

За сиропа:

-  500г захар
- 600мл вода
- щипка лимонена киселина 
-  2 пакета ванилия 



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Предварително почистваме от кората ябълките,настъргваме ги и ги смесваме с лимоновия сок,за да не потъмнеят.Запичаме ги на фурна около 20 мин.Разстиламе една кора,намазваме с мазнина,върху нея втора,отново намазваме и в късия край слагаме запечените на фурна настъргани ябълки,смесени с канелата,орехите,3 с.л. захар и галета. Навиваме на тънка точилка,набираме рулото на точилката и го издърпваме от нея. Оформяме в тавата по желание.Тавата предварително намазваме с масло.И така докато свършат корите.Печем на 160 градуса до зачервяване.Оставяме баклавата да изстине.Когато е напълно изстинала,приготвяме сиропа. Смесваме водата и захарта,добавяме ванилията и оставяме да заври.Когато поври около 10 мин. ,добавяме лимонената киселина.Отстраняваме от котлона и го оставяме да „почине“ около 7-8 мин.Заливаме готовата баклава с леко охладения сироп.Престоява поне 12 часа преди да бъде консумирана!





Няма коментари:

Публикуване на коментар