Времето застудя,на пазара се появиха чудесни български сортове ябълки от новата реколта и няма как да не приготвим любим десерт,в който са съчетани любими вкусове!Баклавата с ябълки задоволява нуждата ми от нещо сиропирано,а в същото време усещам нежния аромат на любимите ябълки!И като добавим оформянето на баклавата като саралийки,удоволствието е пълно!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 1 пакет кори за баклава
- 50 мл мазнина / 1/2 олио плюс ½ разтопено масло /
За плънката:
- 1,500 кг ябълки
- канела
- 100 г галета
- 3 с.л. изцеден сок от лимон
- 300 г едро смлени орехи
- 3 с.л. захар
За сиропа:
- 500г захар
- 600мл вода
- щипка лимонена киселина
- 2 пакета ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 1 пакет кори за баклава
- 50 мл мазнина / 1/2 олио плюс ½ разтопено масло /
За плънката:
- 1,500 кг ябълки
- канела
- 100 г галета
- 3 с.л. изцеден сок от лимон
- 300 г едро смлени орехи
- 3 с.л. захар
За сиропа:
- 500г захар
- 600мл вода
- щипка лимонена киселина
- 2 пакета ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Предварително
почистваме от кората ябълките,настъргваме ги и ги смесваме с лимоновия сок,за
да не потъмнеят.Запичаме ги на фурна около 20 мин.Разстиламе една
кора,намазваме с мазнина,върху нея втора,отново намазваме и в късия край слагаме запечените на фурна настъргани
ябълки,смесени с канелата,орехите,3 с.л. захар и галета. Навиваме на тънка
точилка,набираме рулото на точилката и го издърпваме от нея. Оформяме в тавата
по желание.Тавата предварително намазваме с масло.И така докато свършат
корите.Печем на 160 градуса до зачервяване.Оставяме баклавата да изстине.Когато
е напълно изстинала,приготвяме сиропа. Смесваме водата и захарта,добавяме
ванилията и оставяме да заври.Когато поври около 10 мин. ,добавяме лимонената
киселина.Отстраняваме от котлона и го оставяме да „почине“ около 7-8
мин.Заливаме готовата баклава с леко охладения сироп.Престоява поне 12 часа
преди да бъде консумирана!
Няма коментари:
Публикуване на коментар